U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije, Odjel za kulturu i turizam, danas je u pješačkoj zoni u Vinkovcima upriličena promocija Crnog sendviča. U pecivu crne boje služena je pržena slanina od crne svinje za koju je istraživanjima utvrđeno kako ima posebniji okus od slanine drugih svinja, a dokazano je da ima dobar kolesterol. Cilj je, istaknuto je, uvesti ove sendviče kao prepoznatljiv dio ugostiteljske ponude Vukovarsko-srijemske županije, ali i šire.

“Mislim da je priča jako zanimljiva, a dolazi baš iz naše županije. Mi smo kao županija gospodarski orijentirani poljoprivredi i sve više imamo proizvođača naše crne svinje. Kada je riječ o crnoj slavonskoj svinji, kao i ostalim pasminama svinja, svi smo jako dobro upoznati i s kulenom i s kobasicom, ali nešto što je možda zanemareno to je ta slanina, posebice slanina od crne slavonske svinje koja, kako kažu istraživanja, ima puno bolji kolesterol”, istaknula je Marija Budimir, pročelnica županijskog Odjela za kulturu i turizam.

Kako bi se ta slanina približila što široj populaciji osmišljen je Crni sendvič kao jednostavna, ali vrlo prijemčiva priča, naročito među mlađom populacijom. “Zašto ne bi za doručak svi pojeli zdravi sendvič od crne slavonske svinje u kombinaciji s jajem, sirom, salatom i drugim prilozima, tko što voli, a s pecivom koje je crno imamo jedan proizvod koji dolazi iz naše županije, a to je Crni sendvič”, istaknula je Marija Budimir.

Crni sendvič, koji će se u pješačkoj zoni moći kušati od danas do nedjelje ima i svoj logo čiji je autor Dubravko Mataković. Zanimljivo je to rješenje na kojemu dominira kriška slanine formirana u slovo S, koje može biti i sendvič i slanina i slavonsko. Cijela priča sigurno je zanimljiva, a pokazuju to i kontakti s vlasnicima restorana i zalogajnica s ciljem da Crni sendvič što prije dođe do krajnjih korisnika. Pokazalo se da je zanimanje veliko, posebice što su dovoljne količine slanine osigurane preko Agroklastera VSŽ, te bi Crni sendvič već od sljedeće godine trebao biti u široj ponudi. A u kvalitetu zdrave slanine od crne svinje, upotpunjene zdravim prilozima, a sve u crnom pecivu, danas su se mogli uvjeriti i gosti iz Dubrovačko-neretvanske županije na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem i njihov domaćin vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

“Crna slavonska svinja ekološki se hrani i daje ekološko, kvalitetno meso. Današnja promocija Crnog sendviča pokazuje kako mi u Slavoniji imamo jako dobrih i kvalitetnih proizvoda, a crna slavonska svinja, kako mi kažemo fajferica, sigurno je jedan od boljih”, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.