U Vukovaru će od 4. do 7. srpnja biti održan 13. po redu Vukovar film festival, festival podunavskih zemalja. Tijekom četiri dana na 6 lokacija u gradu bit će prikazano 60 filmskih projekcija, a program VFF-a predstavljen je danas u Gradskoj vijećnici u Vukovaru.

“U glavnom programu bit će prikazano šest dugometražnih i šest kratkometražnih igranih filmova te sedam dokumentarnih u konkurenciji za festivalske nagrade. Festival u četvrtak, 4. srpnja, otvara hrvatski film „Sam samcat“ redatelja Bobe Jelčića, čiji će dio filmske ekipe biti nazočan projekciji filma i svečanom otvorenju festivala. Festival ima i bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program, koji ove godine uključuje posebne sekcije nazvane “Pobjednici Berlina i Cannesa 2019.” i “Norveška invazija”, radionicu jednominutnog filma snimljenog u jednom kadru, radionicu od ideje do realizacije, predstavljanje knjige “Branko Belan – Zaboravljeni klasik” te zabavni program”, istaknuo je direktor festivala i izvršni direktor tvrtke Discovery film, Igor Rakonić.

Festival će biti održan na terasi Agencije za vodne putove, u perivoju Dvorca Eltz, CineStaru Vukovar, Hrvatskom domu Vukovar i Magenta 1 Vukovar Waterbusu te u kinu Borovo u Borovu naselju.

Ove godine i prestižna nominacija za nagradu EFFE

Vukovar film festival, objavljeno je nedavno, nominiran je za nagradu EFFE za 2019. godinu. Riječ je o tradicionalnoj nagradi platforme “Europa za festivale, festivali za Europu” koju svake druge godine dodjeljuje Udruga europskih festivala za umjetničke festivale koji uspješno demonstriraju umjetničku vrijednost, ali u isto vrijeme imaju i snažan utjecaj na lokalni i regionalni razvoj u smislu kulturnih djelatnosti.

Vukovar film festival jedan je od dvadeset i četiri nominirana europska kulturna događaja, između njih 715, koji će se 26. rujna ove godine natjecati na svečanoj dodjeli nagrade u Bruxellesu.

“Uz odluku međunarodnog žirija o ovogodišnjim EFFE laureatima, najavljena je i EFFE nagrada publike, a na web stranici www.festivalfinder.eu otvoreno je internetsko glasovanje u kojem sve do svečane dodjele nagrada može sudjelovati publika iz cijelog svijeta i dati glas svojem najomiljenijem festivalu među nominiranima, uključujući i Vukovar film festival. Stoga pozivamo sve zainteresirane da se pridruže glasovanju i glasaju za naš najznačajniji filmski festival”, poručio je Rakonić.