24 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Predstavljena izložba „30 godina ljubavi, vjernosti, nadanja” u Galeriji Meraja

Više od autora

- vl promo-

Na nedavnoj utakmici protiv Orijenta, navijačka skupina Ultras Vinkovci proslavila su jubilej od 30 godina imena ove skupine. Ipak, navijači su pratili klub i prije osnivanja same skupine, još dok se vinkovački klub zvao Dinamo. Povodom ovog jubileja danas je od 18.30 sati u Galeriji Meraja otvorena izložba pod nazivom „30 godina ljubavi, vjernosti, nadanja”, a autori izložbe su Darko Stojanović – Stoja i Ivica Aničić – Ica.

Od našeg Stoje prevladala je ideja da se skupina nazove Ultras. Tako su nastupili prvi put 13. rujna 1992. na utakmici s Varteksom u Vinkovcima. Tjedan dana iza toga, u Maksimiru se po prvi puta pojavio mali Ivica, simbol navijača Ultrasa, kojeg je odlično nacrtao naš Dubravko Mataković. Mi smo jedan od rijetkih gradova koji imaju tako jednu navijačku skupinu. U ovom gradu razvijen je jedan poseban lokalpatriotizam, tako da su Ultrasi i naši transparenti također viđeni i na utakmicama Hrvatske diljem svijeta. Danas se u našem gradu ne mogu vidjeti grafiti nekih drugih hrvatskih klubova, nego samo naših, i po tome smo mi posebni”, na otvaranju izložbe rekao je Dražen Švagelj, vjerni navijač Cibalije.

Autori ističu kako su materijale prikupljali posljednjih 30 godina te da je prikupljanje ove kolekcije jako zahtjevno. Veći dio kolekcije prikupljeno je od samih autora izložbe, no istaknuli su kako dobivaju materijale sa svih strana, tako da su htjeli da ova izložba bude jedna zajednička priča.

Bilo bi lijepo da ljudi dođu i vide kako je to biti navijač Cibalije. To nije samo deranje s tribine, to je jedna ljubav prema gradu i svemu što je vinkovačko, to je jedna vrsta lokalpatriotizma”, rekao je Darko Stojanović, autor izložbe.

Mnoštvo klubova diljem Europe ima prostor u kojem su izloženi svi ti materijali, a autori govore kako su oni prvi za opciju da se to desi i u ovoj priči.

Navijači nisu tu samo za navijanje, nego se ovi dečki uključe u svaku akciju, a to smo mogli vidjeti prilikom poplava, potresa, korone, Domovinskog rata… Nije to samo utakmica i tribina, u tome se mora biti 7 dana u tjednu u kojima daješ sebe”, riječi su Ivice Aničića, autor izložbe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno