16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Predstavljena knjiga Ivana Vučevca Vinkovčanina “Vinkovci – Cibalis”

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U velikoj gradskoj vijećnici novo izdanje sinoć je predstavila Udruga Vinkovački šokački rodovi. Po drugi put vratili su se Ivanu Vučevcu Vinkovčaninu (“Stari Vinkovci”, 2004.), a ovaj put objavili su njegovu povijest Vinkovaca u stihovima VINKOVCI-CIBALIS, koju je za tisak priredio i uredio Tomo Šalić.

Ivan Vučevac (Prkovci, 1870. – Vinkovci, 1942.), istaknuo je Tomo Šalić, svom je imenu dodao Vinkovčanin naglasivši time kako je Vinkovčanin dušom i srcem, zaljubljenik u svoj grad i dobar poznavatelj njegove slavne prošlosti. Ovaj pučki spisatelj okušao se kao pjesnik, novelist i historik te posebice kroničar narodnoga života i šokačke tradicije. Sudjelovao je u Međudruštvenom odboru za proslavu jubileja hrvatskih kulturnih i humanitarnih društava Vinkovaca. Ova proslava istaknula je Vinkovce kao hrvatski grad na istoku koji se snažno odupire velikosrpskom režimu, a Vučevac je značajno doprinio toj proslavi.

Svoj rad Vučevac je pisao na mahove tijekom dugog niza godina, povremeno ga dorađujući i dopunjujući novim podacima. Takvih dopuna ima oko trideset, a posljednju značajnu dopunu uvrstio je 1933. godine na više od pet stranica. Te stranice sadrže podatke o podređenom stanju Hrvata, kako u lokalnoj sredini tako i u cijeloj Hrvatskoj.

U predstavljanju, uz urednika i priređivača Tomu Šalića, sudjelovali su predsjednik Udruge “Vinkovački šokački rodovi” Zvonimir Liščić i Ivana Petričević, prof. U ime obitelji Vučevac obratio se Vladimir Vučevac. Program je moderirala Milka Vida, a stihove Ivana Vučevca govorio je glumac Vladimir Andrić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno