9 C
Vinkovci
Četvrtak, 6. listopada 2022.

Predstavljena knjiga o 25 godina obnovljenog Hrvatskog sokola

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U velikoj gradskoj vijećnici u Vinkovcima večeras je predstavljena knjiga “Povijesno i športsko društvo Hrvatski sokol Vinkovci od obnove (1992.)”. Autori knjige koja govori o 25 godina od obnove društva su Željko Iveljić, Tihomir Marojević i Zlatko Virc.

“25 godina nije puno, ali 25 godina jednog društva, to već nešto znači, a mi smatramo da smo se s onim što smo kroz tih 25 godina napravili, nametnuli ovom gradu i županiji zbog onih značajnih stvari koje smo ostvarili. Moram naglasiti kako je Hrvatski sokol Vinkovci osnovan 1905. godine, kako je 1929. godine, slijedom poznatih povijesnih okolnosti, morao biti ukinut, ali je njegova gimnastika nastavila živjeti, te kako smo mi 1992. godine, kada su Vinkovci još uvijek bili pod znakom opasnosti, obnovili rad društva”, istaknuo je mr.sc. Zlatko Virc, predsjednik “Hrvatskog sokola” Vinkovci.

Što je sve slijedilo od 1992. opisano je u knjizi uz poseban osvrt na dva segmenta. Jedan je prijenos posmrtnih ostataka bana Josipa Šokčevića iz Beča u Vinkovce što smatraju svojim najvećim postignućem, a prošle godine navršilo se i 15 godina od tog događaja. Već dugo, pak, radi se i na tome da se banu Šokčeviću u Vinkovcima podigne spomenik i čini se, kazao je Virc, kako će se to uskoro i ostvariti. Drugi izdvojen segment je osnivanje i aktivnost Sokolske garde s kojom se društvo iznimno ponosi, a koja je vremenom postala prepoznatljiva povijesna postrojba vrlo značajna za promociju grada Vinkovaca.

U radu društva, istaknuto je, posebno su ponosni i na svoju ulogu u zaustavljanju odlaska arhivske građe iz Vinkovaca gdje su upozorili kako se to ne smije dopustiti i napravili stručni elaborat koji je bio temelj za daljnje aktivnosti Grada za ostanak Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima. Ono što je također obilježilo rad u proteklih 25 godina bogata je izdavačka djelatnost, istaknuo je, između ostaloga, Zlatko Virc.

Predstavljanju knjige nazočio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji uputio čestitke Hrvatskom sokolu u prigodi vrijedne obljetnice ističući kako su svojim radom i rezultatima zadužili Vinkovce te im poželio još puno uspješnih projekta, u čemu će i dalje imati potporu Grada.

Večerašnji program upotpunili su članovi KUD-a “Šumari”: Tamburaški orkestar i solisti te ŽPS “Šumarice”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno