21 C
Vinkovci
Utorak, 30. svibnja 2023.

Predstavljena knjiga o zaslužnom Slavoncu Sigismundu Čajkovcu

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Povijesnog i športskog društva „Hrvatski sokol“ Vinkovci u Rodnoj kući Ivana Kozarca jučer je predstavljena knjiga Mire Kolar Dimitrijević „Sigismund Čajkovac, pionir osnovnoškolskih reformi i Posavske krajiške zadruge“. Čajkovac, istaknuti hrvatski pedagog (Prkovci, 1876. – Zagreb, 1962.), u Osijeku je završio učiteljsku školu, u Zagrebu gimnaziju te povijest i zemljopis na Filozofskom fakultetu, gdje je 1913. kao prvi učitelj u Hrvatskoj doktorirao na temu „Seljačka zadruga u Slavonskoj Posavini s antropogeografskog gledišta“. Učiteljevao je u Slobodnici, Nuštru, Osijeku, Čakovcu i Zagrebu. U Zagrebu, među ostalim, bio je i zemaljski školski nadzornik, ravnatelj učiteljskih škola u Hrvatskoj, načelnik za osnovnu nastavu i narodno prosvjećivanje u Ministarstvu prosvjete u Beogradu. Mirovinu je dočekao kao redoviti profesor Više pedagoške škole u Zagrebu. Istaknuo se radom na školskom zakonodavstvu, novim nastavnim programima te organizaciji školstva. Zastupao je načela moderne pedagogije te znatno pridonio razvitku pedagoške teorije i prakse.

Mira Kolar Dimitrijević kao dugogodišnji znanstveni istraživač povijesti širega vinkovačkog kraja istražujući došla je i do podataka o nepravedno zapostavljenom i zaboravljenom Sigismundu Čajkovcu, istaknuo je na predstavljanju knjige mr. sc. Zlatko Virc, predsjednik Hrvatskog sokola Vinkovci, prenoseći i ispriku autorice koja nije mogla nazočiti predstavljanju.

Sigismund Čajkovac napravio je mnogo stvari. Nešto što je posve nepoznato, a vrlo značajno, je njegova uspješna djelatnost u Međimurju 1918. godine kada je Međimurje napokon došlo u okvir Hrvatske i kada je trebalo žurno nastavu, koja se do tada izvodila na mađarskom jeziku, organizirati na hrvatskom jeziku, a što je njemu uspjelo u vrlo kratkom roku. Također, primjerice, vrlo je važna njegova aktivnost na izdavanju školskih čitanki. Mi danas nemamo spoznaju o tome što je školska čitanka značila u vrijeme kada se intenzivno radilo na tome da se Hrvati odnarode, a on ih je radio tako da je uzimao srpske autore koje je ijekavizirao i hrvatske autore, a ta je mješavina dobivala prolaz u ministarstvima. Još je puno toga čime je Čajkovac dao doprinos razvoju hrvatskoga školstva i zbog toga je ova knjiga važna jer ukazuje na još jednu važnu osobu kojom se možemo ponositi“ istaknuo je Virc.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno