10 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Predstavljena knjiga pjesnika Jose Živkovića Stoje “Rast do dna”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U vinkovačkom programu 18. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji sinoć je u dvorani Ogranka MH predstavljena zbirka pjesama Jose Živkovića Soje “Rast do dna”.

Uz autora, u predstavljanju su sudjelovali prof. Višnja Sorčik i Silvio Jergović, voditelj Hrvatske matice iseljenika – Podružnica Vukovar, suorganizatora događanja.

Joso Živković (1960.), hrvatski je pjesnik iz Bosne i Hercegovine, član je OMH u Orašju s kojim vinkovački matičari njeguju dugogodišnje prijateljstvo i suradnju. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društva pisaca u Bosni i Hercegovini i Društva novinara Bosne i Hercegovine. Uz samostalne zbirke, njegove se pjesme nalaze u mnogim zajedničkim zbirkama, antologijama i zbornicima pjesama u zemlji i inozemstvu. Za zbirku pjesama “Tragovi pokorenih želja 2019. godine dobio je nagradu “Antun Branko Šimić”. Pjesme su mu prevođene na engleski, njemački, danski, francuski, španjolski, talijanski, ruski, bugarski, arapski i turski jezik. Uz poeziju bavi se slikarstvom, kiparstvom i fotografijom.


U zbirci “Rast do dna” (2021.), nalazi se 120 pjesama iz šest autorovih prethodnih pjesničkih zbirki, objavljenih u posljednjih tridesetak godina. Riječ je o pjesmama u izboru akademika Luke Paljetka, koji je napisao i predgovor za knjigu.

Prema njegovom sudu, Živkovićevi su stihovi impregnirani osjećajem samoće, pustoši i straha pred izvjesnošću, ali se ipak svemu tome suprotstavljaju i trenuci sunca, svitanja, svjetlosti, klijanja. Stoga je Živković, navodi Luko Paljetak “stvaralac profinjene melankolije, distingviranih iskustava tjeskobe, povjerenja u blagotvorno djelovanje nostalgije i sjete, sladostrasno pomiren sa stanjem nutarnjeg svog svijeta, zabrinut za stanje u onom izvanjskom u kojem žena, međutim, zauzima sveti prostor i nudi iskupiteljsku moć i konstantu ljubavi u vječnoj prolaznosti svega, baš kao što to čini i zavičajna njegova rijeka koju Živković pred sobom ima kao etalon”.

U glazbenom djelu programa sudjelovali su učenici glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci, Luka Vidosavljević, lutnja, (4.r.ogš.) i Nikola Peranović gitara, (5 r.ogš.), koje je pripremio Hrvoje Bilić, prof.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno