Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili su četvrti dio porezne reforme, odnosno nova rasterećenja za poduzetnike i građane. Prema najavama najveću korist trebali bi imati mladi s prosječnim i višim plaćama, ali moguće i ugostitelji, kojima bi PDV na hranu u idućoj godini mogao iznositi 13 posto.

“Svi koji nas promatraju s prilično istančanom dioptrijom, gledaju nas na apotekarskoj vagi, prate što radimo i vide da imamo jasan i precizno zacrtan smjer’, dodao je Plenković. U četvrtom krugu, ukupno rasterećenje u idućoj godini iznosit će 3,75 milijardi kuna, otkrio je, podsjećajući da od 1. siječnja, sukladno HDZ-ovom izbornom programu i zakonu, PDV pada s 25 na 24 posto.

U ime demografske revitalizacije, Vlada se odlučila za još jednu mjeru: da se osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobode poreznih obveza, a onima od 26. do 30. oslobođenje će iznositi 50 posto.

“Oni koji ulaze na tržište rada i imaju slobodu kretanja dobit će u svojoj ranoj fazi aktivnog poslovnog života određenu vrstu položaja koji im omogućuje veće prihode i ostanak u Hrvatskoj.”, rekao je premijer Plenković.

Hrvatska može ići u ovakav četvrti val porezne reforme upravo na temelju dosadašnjih dostignuća i činjenici da imamo jasan smjer’, rekao je Plenković, dodajući da očekuje sugestije i kritike kroz proces javne rasprave i savjetovanja. Najavio je da neke mjere mogu, kroz poduzakonske akte, stupiti na snagu i prije 1. siječnja.