Danas je u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci održana tiskovna konferencija povodom početka rada na novoj predstavi, prema romanu Ivane Šojat “Štajga”, u režiji Jasmina Novljakovića. Osim ravnatelja Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci, Zdenka Rečića, tiskovnoj konferenciji su prisustvovali Jasmin Novljaković, glumački ansambl te član uprave HŽ Infrastrukture, Nikola Ljuban.

Gradsko kazalište Joza Ivakić” Vinkovci započinje s radom na velikom projektu – postavljanju predstave “Štajga”. Za navedenu predstavu, kojom bi obilježili 140 godina rada vinkovačke željeznice i kolodvora u kontinuitetu, tekst je napisala Ivana Šojat, koja također potpisuje i dramatizaciju.

Štajga obuhvaća povijesni prikaz života Vinkovačke željezničke stanice od osnutka do današnjih dana. Vrijeme kada je bila jedno od najvećih željezničkih čvorišta u ovom dijelu Europe. Stanica i zaposlenici u dva svjetska rata i za vrijeme domovinskog rata, od žandara, milicije do policije. Od velikih dolazaka u Slavoniju poslije svjetskih ratova do odlazaka iz Slavonije poslije Domovinskog rata. Štajga, stanica ili željezničko čvorište, koja je u najboljim danima zapošljavala više od 3500 osoba, utjecala je na naš grad i njegove stanovnike i zbog toga su se osjetili dužni napraviti predstavu u kojoj će sve biti prikazano.

“Najbitnija stavka je dakako da je ova predstava posvećena vinkovačkom kolodvoru, simbolu grada Vinkovaca. Okupili smo odličnu glumačku ekipu, danas krećemo i čeka nas ogroman posao. Nije lako roman prenijeti na scenu i nadamo se da ćemo uspjeti oživjeti Vinkovce. Projekt je složen, Ivana odlično piše, opisuje povijest kroz sudbine likova, na pomalo neobičan način. Radi se o jednoj obitelji i kroz njihove sudbine i priče ćemo vidjeti koliko je željeznica u njihovi životima bila bitna”, istaknuo je ovom prilikom Jasmin Novljaković.

“U prvom mjesecu je posno vrijeme što se tiče kazališnih naslova i to je jedan od razloga zašto je premjera sljedeće kalendarske godine. Ovo je jedna povijesna priča jer je rađena po romanu koji još nije ugledao svijetlo dana i nije još tiskan, a ja ću si dati dosta truda oko ove predstave u produkcijskom smislu”, dodaje Zdenko Rečić.

Partner na projektu je HŽ Infrastruktura, a tekst i dramatizaciju potpisuje Ivana Šojat. Režiju Jasmin Novljaković, a u predstavi igraju: Ivica Lučić, Miroslav Čabraja, Vedran Dakić, Selena Andrić, Vladimir Andrić i Matea Marušić.

Praizvedba predstave je najavljena za 22. studeni ove godine, a premijera nas očekuje 24. siječnja 2020. godine.

U predvorju kazališta izložena je maketa željezničkog kolodvora Vinkovci koju je izradio Stjepan Cegledi.