Foto: Kristijan Toplak

Na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, dužnosnici iz 18 hrvatskih županija, na čelu s predsjednikom Hrvatske zajednice županija, šibensko-kninskim županom Goranom Paukom, boravili su u Vojvodini gdje su posjetili Suboticu i Novi Sad.

Tijekom susreta s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, u Subotici i Tavankutu, istaknuto je kako je sustavna i kontinuirana potpora hrvatskoj zajednici u RS od strane institucija RH od izuzetne važnosti za opstanak Hrvata na tim prostorima, a uz podršku Vlade RH, za hrvatsku zajednicu u Srbiji značajna je i započeta suradnja s Hrvatskom zajednicom županija, odnosno s regionalnom razinom vlasti u Hrvatskoj.

Hrvatska zajednica u RS ovom prigodom bila je i posrednik sastanku s predstavnicima Vlade AP Vojvodine, čime su posvjedočili konstruktivno držanje u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima. Na sastanaku u Novom Sadu s predsjednikom Pokrajinske vlade Vojvodine Igorom Mirovićem razgovaralo se o položaju Hrvata u Vovodini, ali i širim temama. Istaknut je značaj prekogranične suradnje regionalnih razina vlasti kroz EU programe za razvoj regija i za promicanje demokratskih vrijednosti te u tom smislu i potreba uključenosti Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske u prekogranične programe suradnje.

Foto: Kristijan Toplak

Predsjednik HZŽ Goran Pauk ukazao je na važnost financijske i institucionalne podrške koju pokrajinska Vlada pruža hrvatskoj zajednici, osobito u području informiranja i kulture na hrvatskom jeziku. Pauk je istaknuo kako institucije RH ulažu velike napore na planu financiranja i zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa srpske nacionalne manjine u RH, uz aktivno uključivanje njihovih predstavnika, te iskazao nadu kako će po pitanju zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa Hrvata u Srbiji također biti pomaka. Ukazao je i na činjenicu kako u hrvatskoj regionalnoj samoupravi funkciju zamjenika župana obnaša 11 predstavnika srpske zajednice te izrazio nadu kako će hrvatski predstavnici na isti način imati prilike zastupati interese hrvatske zajednice u pokrajinskoj Vladi i na razini lokalnih samouprava.

Župani i zamjenici su bili i gosti Festivala voća u mjestu Tavankut, a zatim su s domaćinima, predstavnicima udruga, kulturnih ustanova i gospodarstvenicima razgovarali o statusu hrvatske manjine, problemima i mogućim projektima potpore.

U posjetu Hrvatima u Vojvodini bio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. “Vukovarsko-srijemska županija već godinama pomaže hrvatskoj zajednici u Vojvodini, održali smo i razne susrete kao i sastanke, a potpisali smo i sporazume o suradnji kako s AP Vojvodinom tako i s pojedinim okruzima s kojima možemo zajednički nastupati u kandidiranju projekata od obostranog interesa, za financiranje iz EU fondova. Nedavno smo pomogli u kupnji Šokačke kuće u bačkom mjestu u Vajskoj, koja će služiti za okupljanje i djelovanje Hrvata, Šokaca, u očuvanju i promoviranju hrvatske kulture i identiteta. Mi želimo da naši Hrvati u Vojvodini ostvare što potpunija prava kao što imaju i Srbi u Hrvatskoj i u našoj županiji. Želimo na taj način biti poveznica između dvije države kako bismo pomogli u razvijanju boljih odnosa i zajedničke suradnje“, istaknuo je župan Božo Galić.

Foto: Kristijan Toplak