Nema napretka u pregovorima sindikata u zdravstvu i novoizabranoga pregovaračkog odbora Vlade.

Vlada inzistira da se primanja u zdravstvu riješe horizontalnim povećanjem plaća svim državnim i javnim službenicima. Sindikati na to ne pristaju te i dalje inzistiraju da se poštuje kolektivni ugovor koji je parafiran lani, ali ga Vlada nikad nije potvrdila. Njime je predviđeno povećanje plaća od 3 plus 4 posto, što na godinu iznosi oko 400 milijuna kuna. Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak.

Podsjetimo, predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koji sudjeluju u pregovorima, najavili su pokretanje štrajka ako Vlada ne prihvati povećanje plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru. Riječ je o tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što Vlada nije prihvatila.

Spremnost da se pridruži prosvjednim aktivnostima iskazao je i Hrvatski liječnički sindikat, treći najveći sindikat u zdravstvu, koji zbog neispunjavanja odredbe o reprezentativnosti ne sudjeluje u pregovorima, već im neformalno prisustvuje.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uvjeren je kako do štrajka u zdravstvu neće doći te da će pregovori završiti dogovorom o većim plaćama zdravstvenih djelatnika.