- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U suradnji učilišta Studium iz Vukovara, Razvojne agencije Vukovar s jedne, te Otvorenog univerziteta Subotica i Regionalne razvojne agencije Panonreg iz Subotice s druge strane, održana je početna konferencija projekta u okviru Interreg – IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija. Projekt „Creation and fostering of common cooperating cross-border IT entrepreneurial community – IT community region“ odnosno Stvaranje i njegovanje zajedničke prekogranične IT poduzetničke zajednice – regija IT zajednice za cilj ima potaknuti prekograničnu suradnju IT stručnjaka u stjecanju znanja i sklapanju poslovnih dogovora kroz model klastera kao alata za rast poslovnih inicijativa.

Projekt će se nadograđivati na postojeću ponudu, poštujući resurse i potencijale ciljanih područja, stvarati nove sadržaje i usluge i usklađivati ih sa trendovima i tržišnom potražnjom za IT uslugama.

U sklopu projekta, koji traje do svibnja 2021. godine, provest će se nekoliko projektnih aktivnosti koje će doprinijeti povezivanju stručnjaka, ali i razvoju platformi za učenje, IT infrastrukture, te dva edukativna centra za jačanje kapaciteta mladih.

Na početnoj konferenciji ravnateljica Učilišta Studium, Ana Gale istaknula je zadovoljstvo što se i u ovom dijelu Slavonije razvija IT sektor, a ovakvi projekti trebali bi riješiti gorući problem, a to je nedostatak kvalitetnog i stručnog kadra: “U Vukovaru će se provoditi tri edukacije vezane za 3D modeliranje, grafički dizajn i za virtualnu i proširenu stvarnost, a uz edukacije provodit će se i tečajevi koji će biti omogućeni praćenje edukacija putem e-learninga”, najavila je Gale.

Sam projekt je baziran na razvoju klastera i povezivanju freelancera i osoba koje se bave IT sektorom u cijeloj regiji. IT tvrtke imaju problem sa pronalasakom stručnog kadra koji može provesti određene projekte, a ovaj projekt će pomoći u povezivanju tvrtki i freelancera.

“Mi ćemo kroz projekt imati i konferencije i sajam gdje ćemo povezati poduzetnike i polaznicima naših edukacija, ali i sa ostalim freelancerima, a razvit će se i platforma koja će to omogućiti u budućnosti” istaknula je Ana Gale. Koordinatorica izrade i provedbe EU projekta, Ivana Peranović, također iz Učilišta Studium, prezentirala je projekt aktivnosti koje će biti realizirane u Vukovaru, dok je Vladimir Perović, rukovoditelj sektora za upravljanje projektima s Otvorenog univerziteta Subotica više riječi rekao o aktivnostima na projektu u svojem gradu. “Pokušali smo objediniti sve aktualne edukacijske tečajeve koji su u IT sektoru i da ih ponudimo besplatno budućim korisnicima, dok će razvojne agencije raditi na razvoju web platforme na kojima će se svi uključeni umrežiti i raditi na zajedničkim projektima”, rekao je Vladimir Perović.

Vedrana Žilić, direktorica razvojne agencije Vukovar istaknula je zadovoljstvo što se ovako značajan projekt provodi upravo u Gradu na Dunavu.

 “Ovo je vrlo konkretan projekt u koji je uključena struka iz IT sektora i očekujemo vrlo konkretne rezultate. Projekt iz poziva granične suradnje Hrvatska-Srbija unaprijedit će IT industriju u Vukovaru. Ideja je začeta prije oko tri godine. Gradu Vukovaru je potrebno širenje IT industrije i ovo je početak dobrog razdoblja. Važno je reći da Učilište Studium i Otvoreni univerzitet Subotica imaju ulogu razvoja programa u IT sektoru, jer to su obrazovne institucije koje mogu pratiti razvoj novog tržišta, a mi kao razvojna agencija ćemo biti odgovorni za platformu u kojoj će se svi IT stručnjaci moći pronaći potrebne informacije, odnosno svi stručnjaci će biti na jednom mjestu” zaključila je direktorica VURE.

Njena kolegica iz Regionalne razvojne agencije Panonreg iz Subotice, Ivana Rađenović ističe kako se razvila kvalitetna suradnja dionika u projektu i kako se očekuje puno od ovog projekta i u Subotici. “Cilj je razvoj infrastrukture, kako fizičke tako i virtualne za IT stručnjake s posebnim naglaskom na freelancere. Platforma će biti ustrojena kao virtualni klaster i okupljat će početnike i iskusne informatičare, koji će međusobno komunicirati, a to će biti pravni okvir u kojem će sklapati poslove i partnerstva” pojasnio je Davor Garbac voditelj odjela pripreme i provedbe razvojnih projekata VURE.

Nakon početnih izlaganja održana je i zanimljiva panel rasprava pod nazivom “IT sektor – gdje želimo biti?” na kojoj su uz sudionike projekta Vladimira Perovića iz Otvorenog univerziteta Subotice te Davora Garbaca iz VURE sudjelovali i predstavnici realnog sektora Saša Salamon iz Code consultinga Vukovar, Mario Levanić iz vinkovačke Informatike Fortuno te Oliver Guganović iz ICT klastera Subotica.

Na panelu su se mogli čuti konkretni problemi u IT sektoru, te je ponovno naglasak stavljen na gorući izazov pronalazak i edukacija djelatnika za IT sektor. Također istaknuto je zadovoljstvo pokretannjem jednog ovakvog projekta od kojeg se očekuje kako će kroz web platformu odnosno virtualni klaste povezati IT poduzetnike i freelancere, ali i stvoriti nove IT stručnjake. Konferencija je održana u zanimljivom i drugačijem prostoru od onog na koji su sudionici naviknuli, naime konferencija je održana na elktro solarnom brodu Waterbus Magenta 1 na Dunavu gdje su sudionici simbolično uplovili u nove vedrije vode za IT sektor u ovom dijelu Europe.