Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković održao je danas drugi sastanak, odnosno videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima iz Hrvatske i inozemstva.

Nakon sastanka, Plenković je rekao kako u ovoj fazi moramo provoditi restriktivne mjere, ali je najavio i da bi se one uskoro mogle malo opustiti.

“Komparativno gledajući Hrvatska je u ovoj fazi izrazito dobro reagirala. Poduzeli smo pravovremene mjere. One su rezultirale sporim širenjem zaraze, no iako je nažalost 16 ljudi preminulo, imamo nisku stopu smrtnosti u prvih nekoliko tjedana. Od početka epidemije u Kini, reagiramo dobro”, rekao je Plenković te dodao kako moramo provoditi restriktivne mjere, u skladu sa što normalnijem funkcioniranju gospodarstva te da je cilj da sve mjere relaksiranja budu primjerene epidemiološkim procjenama.

“Izazovi koju su pred nama su po mom sudu, u tri aspekta. Jedan je da nastavimo s politikom koja neće dovesti do bilo kakvog problema u zdravstvenom sustavu. To znači da moramo nastaviti i s nabavom kvalitetne zaštitne opreme, da moramo zahvaliti požrtvovnosti naših liječnika, medicinskih sestara i cijelog zdravstvenog osoblja. Da isto tako, u ovoj fazi moramo provoditi restriktivne mjere. Naravno, kalibrirajući ih sukladno potrebama gospodarstva i što normalnijem funkcioniranju vitalnih funkcija. Mislim da smo za sad uspjeli postići dobar balans. Naš je cilj da sve te mjere budu primjerene epidemiološkim procjenama, da ne bi slučajno sa prenaglim relaksiranjem došlo do povećanja broja oboljelih”, rekao je premijer.

Dodao je kako je treći aspekt dugoročni i da očekuje da najrazvijenije zemlje koje trenutno predvode u istraživanjima, naprave konkretne iskorake kada je riječ o lijeku ili cjepivu.

“Ponosni smo što smo kao narod dobro razumjeli prijetnju”, rekao je i pozvao sve  da se, unatoč lijepom vremenu i dalje pridržavaju socijalne distance i da ne dovode u rizik svoje najbliže.

Potvrdio je i da će se opuštanje mjera oko otvaranja tržnica dogoditi prije Uskrsa, ali će se, kaže, postupati prema preporukama epidemiologa.

“I sam ministar Božinović je najavio određene aspekte kada je riječ o tržnicama. Ići ćemo s mjerama koje će omogućiti funkcioniranje i ići za tim da sve što proizvode poljoprivrednici i OPG-ovi bude konzumirano na primjeren način i da građanima omogućimo iskorak prema tržnici, na način koji je siguran i primjeren”, rekao je Plenković. Objasnio je da će se ići na relaksaciju, ali na način koji će slijediti preporuke epidemiologa.