Youtube screenshot

Velikan hrvatskog glumišta, Mustafa Nadarević preminuo je danas poslijepodne od karcinoma pluća, potvrdila je obitelj.

Mustafa Nadarević je rođen u Banja Luci 1943. godine, a iako je radio i živio u brojnim gradovima u regiji, najveći dio života je proveo u Zagrebu. Karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine je postao i članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Glumio je u brojnim predstavama, a filmsku je karijeru započeo krajem 80-ih godina. U filmu ”Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istaknuo se ulogom Zijaha, a impresivnu glumačku kreaciju ostvario je ulogom Leonea Glembaya u istoimenoj televizijskoj seriji. Široku publiku  i mlađe generacije najviše je osvojio ulogom Izeta Fazlinovića u TV seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Odigrao je oko 150 kazališnih uloga, snimio više od 60 filmova, drama i TV serija sa najvećim redateljima na ovim prostorima. Njegov talent je nagrađen brojnim priznanjima.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika ga je 2018. godine ovjenčalo Nagradom za za životno djelo, a na 14. Festivalu glumca 2007. godine u Vinkovcima, osvojio je statuu ‘Fabijan Šovagović’ za najboljeg glumca za ulogu Hasanage u predstavi „Hasanaginica“ koju je, prema tekstu Milana Ogrizovića, sam režirao.
Odlukom Ministarstva kulture RH, 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.

Utemeljitelj Festivala glumca Himzo Nuhanović ističe kako je otišao istinski velikan hrvatskog glumišta.

“Mustafa Nadarević bio je nekoliko puta gost Festivala u Vinkovcima. Rado je dolazio i u vrijeme Domovinskog rata kada su igrane predstave po školama. S festivalskih početaka pamtim njegovu impresivnu izvedbu Krležine “U agoniji” u kojoj mu je partnerica bila pokojna Ena Begović. Bio je duhovit i zanimljiv čovjek iznimne glumačke kreacije u punom smislu riječi. Hrvatski teatar puno je izgubio njegovim odlaskom. Često puta znao nam je ponoviti svoju tezu o prvacima suvremenog hrvatskog glumišta. Na prvom je mjestu, bez presedana, Fabijan Šovagović, potom Rade Šerbedžija, a na trećem smo svi mi ostali, govorio je Mustafa”, a prisjetio se Nuhanović, njegov prijatelj, suradnik i vinkovački domaćin.

Vinkovci mogu biti ponosni što su, po mišljenju, ovog barda hrvatskog glumišta, upravo dvojica Vinkovčana, njegovom ocjenom, zasjela na sam vrh ljestvice hrvatskog teatra.

Glumac je u siječnju ove godine progovorio o vlastitom iskustvu s borbom sa zloćudnom bolesti, no tada se dobro osjećao i stanje mu je bilo bez dodatnih komplikacija. Početkom ožujka, u Sarajevu je počeo snimati nove epizode serije “Lud, zbunjen, normalan”. Snimanje je ubrzo prekinuto zbog pandemije koronavirusa. Nakon toga vratio se u Zagreb.