Foto: Arhiv Jugoslavenske kinoteke
Jedan od najpoznatijih direktora fotografije i redatelja na prostoru bivše Jugoslavije, Božidar “Bota” Nikolić, preminuo je jučer u 80. godini.
Božidar Nikolić rođen je u Nikšiću 1942. godine, a u kinematografiju je ušao tijekom 1960-ih i 1970-ih godina kao televizijski kamerman Radiotelevizije Beograd, da bi krajem 1970-ih uplovio u filmske vode.
Nikolić je kao redatelj potpisao pojedine kultne filmove poput “Balkanskog špijuna”, “Tri karte za Hollywood”, “U ime oca i sina”, a uz njegovo ime vezana je i zanimljivost da je dodijelio prvu glavnu ulogu Bradu Pittu u filmu “Tamna strana Sunca” (The Dark Side of the Sun).
Film je snimljen kao američko-jugoslavensko-kanadska koprodukcija, a uz Pitta su igrali Cheryl Pollak, Guy Boyd, Milena Dravić i Sonja Savić.
Nikolić je slovio i za vrlo uspješnog direktora fotografije, a surađivao je s redateljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića. Posebno se ističe njegov snimateljski rad na filmovima “Maratonci trče počasni krug” i “Ko to tamo peva”.
Za svoj snimateljski rad nagrađen je s dvije Zlatne arene u Puli – prvo za film “Beštije” (1978.), a onda i za “Život je lijep” (1985.).
Zlatnu arenu za režiju podijelio je s Dušanom Kovačevićem za “Balkanskog špijuna”.
Na Filmskom festivalu u Sopotu – Sofest 2016. godine nagrađen je nagradom Sloboda za doprinos filmskoj umjetnosti za kameru.
Izvor: HINA/HAVC