16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Preuzeli posao i ekspresno postali pravi ‘ljutoljupci’

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Jeste li znali da ljuto potiče lučenje serotonina i endorfina odnosno hormona sreće? Smanjuje rizik od obolijevanja od depresije, anksioznosti, ali i stres, ljutnju i bilo koje druge negativne emocije. Izgleda da je zato junakinja naše ovotjedne priče, Ivana Prša, stalno nasmijana.

Foto: Modni ALMAnah

Ona je, uz supruga Marija, nova vlasnica popularne Ljutoteke koju su preuzeli od Vinkovčanina Zvonka Ištvana. Ljutim papričicama i njihovim sokom okružena je svakodnevno, kihanje je u njihovoj obitelji uobičajena pojava, kao i osmijeh koji im ne silazi s lica. Bilo da ih sade, beru ili kuhaju umake. Uživaju u svakom koraku.

„Kada je suprugu ponuđeno da nastavimo već utabani put Ljutoteke, objeručke smo to prihvatili. Iako nismo ranije imali doticaja s tim poslom, gospodin Zvonko uveo nas je u cijeli proces i naučio sve što smo trebali znati. Mario je već imao OPG sa šparogama, ja sam bila kući s četvero djece i jednostavno smo na to gledali kao na jedinstvenu životnu priliku koju ne smijemo propustiti”, priča nam 34-godišnja Ivana.

Uzgoj i sadnja čili paprike, kaže, postao je  obiteljski posao u koji se polako uhodavaju posljednjih godinu dana. Ogromna im je želja nastaviti raditi jednako dobro kako su to činili Ištvani, ponovno ‘oživjeti’ popularnost ovih zdravih ljutih umaka te opravdati povjerenje koje im je dano.

A sve to rade po već uhodanoj recepturi. Sadnja čili papričica počinje u veljači u inkubatoru, nakon toga presađuju se u kaliće, pa konačno u zemlju u plastenik. Beru se krajem srpnja i spremaju na toplo. Umaci od paprika kuhaju se u manjim količinama kako bi bili svježiji, ovisno o potrebi, a za taj dio je potrebno oko četiri sata s pripremom. U svome dvorištu u Rokovcima Prše su u 400 kvadrata plastenika posadili oko 1.500 sadnica razdvojenih po ljutini.


„Kihanje počinje čim se uđe u plastenik, a paprika svoj sok pušta odmah nakon što se otkine peteljka pa nije dobro da se dodiruju one slabijeg intenziteta ljutine s jačima”, pojašnjava Ivana i dodaje kako uzgajaju pet vrsta papričica. Od slabije do najljuće to su: Jalapeno, Habanero, Borg, 7 pot i Carolina. Od svake se kuha umak, a dolaze i s posebnim dodacima kao što su med, višnja, đumbir i dim roštilja. Cjelokupna ponuda je, kaže Prša, dostupna na Facebook stranici Ljutoteka, a osim online, njihove proizvode moguće je nabaviti i na sajmovima diljem Slavonije.

Foto: Modni ALMAnah

 

„Zainteresiranost je jako dobra što nas izuzetno veseli i daje nam vjetar u leđa da smo ipak nastavili dobar rad koji je započet prije nas. Snalazimo se, trudimo se i to ljudi prepoznaju”, sretna je naša sugovornica koja dio uspjeha vidi i u činjenici da je sve domaće i prirodno, nema konzervansa i nema špricanja. Čak i sve dodatke pribavljaju od lokalnih proizvođača.

A osim vjernih ljubitelja ljutoga, vide to i restorani, sendvič klubovi, Plodovi hr. i drugi s kojima u Ljutoteci imaju suradnju. Iako s poslom ne staju, niti u jednom trenutku nisu požalili zbog svoga pothvata. Dapače, ‘kuhaju’ se tu brojne nove ideje, a u planu je jednoga dana i proširenje asortimana. Kako i ne bi kada, napominje Ivana, negativnih komentara nema, a osjećaj da si sam stvorio nešto u čemu drugi uživaju je – neprocjenjiv.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno