13 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. svibnja 2022.

Prevozio odjavljen “viseći” automobil, a drugi vukao

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr
Prilikom nadzora prometa policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci utvrdili su gruba kršenja prometnih propisa kojima je ugrožena sigurnost drugih sudionika u prometu, navodi se u priopćenju za javnost PU vukovarsko-srijemske.

Oko 10,50 sati 31. ožujka, prilikom nadzora prometa u ulici Vladimira Nazora u Jarmini, policijski službenici zatekli su teretni automobil našičkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnjak iz Vrbice, koji je u tovarnom prostoru prevozio odjavljeni osobni automobil koji je bio nepravilno raspoređen, osiguran i pričvršćen, na način da je prednji dio vozila premašivao tovarni prostor („visio u zraku“) te istovremeno pomoću užeta vukao drugi neispravni i neregistrirani osobni automobil kojim je potpomognuto upravljao 32-godišnjak s područja Đakova. Također, otvorena stražnja stranica teretnog automobila zaklanjala je svjetlosno-signalne uređaje i registarsku pločicu na njemu.

Izvor: PU VS

Izvršenim nadzorom vozačima je utvrđeno više prometnih prekršaja: upravljanje neregistriranim vozilom, nepropisan prijevoz tereta, nepravilno označavanje vozila sigurnosnim trokutom, kojima su ugrožavali sigurnost drugih sudionika u prometu, zbog čega su im izdani prekršajni nalozi te su isključeni iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Nadalje, 2. travnja oko 20,45 sati u Starim Jankovcima zatečen je 38-godišnjak iz Ivankova koji je upravljao teretnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka  prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, odnosno bez položenog vozačkog ispita.

Izvor: PU VS

S obzirom da je višestruki počinitelj istih ili sličnih prometnih prekršaja, vozač je uhićen te doveden u Općinski sud u Vinkovcima radi provođenja žurnog prekršajnog postupka. Optužnim prijedlogom protiv vozača predloženo je izricanje kazne zatvora u trajanju do 60 dana ili novčane kazne u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna, kao i  posebna mjera oduzimanja teretnog automobila, sukladno ovlastima iz članka 76.a Prekršajnog zakona, jer je oduzimanje nužno, s obzirom da postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja.
Također će se provesti i kriminalističko istraživanje protiv vlasnika vozila odnosno pravne i u njoj odgovorne osobe, koja je dopustila ili naredila da teretnim automobilom upravlja osoba za koju su mogli ili morali znati da nema položen vozački ispit.

Nadalje, 4. travnja u 14,25 sati na cesti Vođinci-Retkovci, policijski službenici su zatekli osobni automobil županjskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 29-godišnjak iz Vrbice. Pregledom vozila utvrđeno je da je prednje vjetrobransko staklo razbijeno te vidljivost iz unutrašnjosti vozila smanjena u velikoj mjeri, radi čega su vozač i vozilo upućeni u stanicu za tehnički pregled vozila.

Izvor: PU VS

Tehničkim pregledom vozila obavljenim u stanici za tehnički pregled utvrđeno je više nedostataka na vozilu, koji su sukladno čl.12. stavku 3. i 4. Pravilnika o tehničkim pregledima vozila na cesti kategorizirani kao neispravnost većeg stupnja težine opasan. Zbog počinjenog prekršaja iz članka 236. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozaču je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 kuna, dok je vozilo isključeno iz prometa i registarske pločice privremeno oduzete do otklanja utvrđenih neispravnosti.

S obzirom na navedene primjere grubog kršenja prometnih propisa, policija upozorava vozače i vlasnike vozila da:

– ne upravljaju odnosno ne odobravanju uporabu vozila koja nisu registrirana
– je vuča neispravnih vozila dopuštena samo u iznimnim uvjetima registriranim vozilima sukladno Zakonu, a nikako neregistriranim vozilima, odnosno da u prometu na cesti smiju sudjelovati samo vozila koja su registrirana i imaju važeću prometnu dozvolu
– vozila ne daju na upravljanje osobi koja nema pravo upravljati tom kategorijom

Skreću pozornost da su policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci od početka primjene posljednje izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog evidentiranih grubih kršenja prometnih propisa privremeno oduzeli ukupno 25 motornih vozila različitih kategorija.

Nekoliko vozila su nakon pravomoćno okončanih prekršajnih postupaka trajno oduzeta u korist Republike Hrvatske, nekoliko je vozila vraćeno vlasnicima, dok su za ostala u tijeku žalbeni postupci pred nadležnim Visokim prekršajnim sudom Republike Hrvatske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno