33 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Prezentirali radove iz robotike, 3D modeliranja, digital arta i videoigre

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Robot s kojim su Vinkovčani osvojili četvrto mjesto u Hrvatskoj na natjecanju iz edukacijske robotike bio je danas jedna od glavnih atrakcija Festivala STEM-a čiju organizaciju potpisuje Udruga Locus. Dio je to projekta STEM4ALL, a javnost je dobila jedinstvenu priliku upoznati se s radom mladih robotičara i programera.

Robotika, 3D modeliranje, razvoj videoigara i digital art četiri su područja kojima se tijekom školske godine bave u vinkovačkog Udruzi Locus, a kako bi i drugi mogli vidjeti ideje nastale iz njihovih kreativnih glava i glavica, organizirali su Festival STEM4ALL i njime dostojno obilježili kraj još jedne uspješne godine.

„Cilj nam je javnosti prezentirati sve radove u udruzi nastale tijekom posljednjih devet mjeseci. Tako roditelji, obitelj i prijatelji naših učenika mogu vidjeti što su sve naučili, kakva znanja stekli i koje su sve nove vještine svladali. A na koncu i da se malo pohvale”, priča nam Tomislav Stepić, potpredsjednik Locusa.

A imaju i čime se pohvaliti. Kako je rekao Stepić, godina im je prošla u znaku brojnih uspjeha na raznim natjecanjima, od kojih je najveće četvrto mjesto na natjecanju iz Lego edukacijske robotike. Njihovoj natjecateljskoj ekipi u kategoriji robotske igre i konkurenciji od 21 ekipe iz cijele Hrvatske malo je nedostajalo do medalje, što je izuzetno dobar rezultat s obzirom na to da su sudjelovali prvi put. Istaknuo je još i projekt „Vinkovci u slici” u sklopu kojega su digitalnom crtanju na torbe aplicirali motive grada Vinkovaca.Jedinstven je to spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti našega grada – smatra zamjenik gradonačelnika Josip Romić koji je, nakon što je obišao svaku točku današnjeg festivala, rekao kako su radovi uistinu impresivni.

„Svega toga ne bi ni bilo da nije naše udruge Locus. Želim ih pohvaliti jer posljednjih nekoliko godina učenicima osnovnih i srednjih škola usađuju nove vještine usko vezane za digitalizaciju i tehnološki razvoj. Kako svijet ide naprijed, dolazi do raznih tehnoloških napredaka, a upravo kroz edukaciju naše djece ovakve udruge nam pomažu da i mi budemo u koraku s vremenom”, rekao je Romić.

Recimo još kako je Udruga Locus s radom krenula 2014. godine kada je brojila šest, sedam mališana, no danas u svome članstvu imaju njih 90 – učenike od prvog razreda osnovne škole pa do kraja srednje škole. A kako kroz godine rastu s brojem djece, tvrdi Stepić, tako i rastu njihove aktivnosti. „Svake godine nudimo nove, inovativne digitalne aktivnosti koje privlače djecu, a mi im svojim radom pomažemo usvojiti nova znanja”, zaključio je potpredsjednik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno