23 C
Vinkovci
Petak, 19. srpnja 2024.

Prijavi se za nagradu “Karlo Veliki” za projekte mladih s EU dimenzijom

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nagrada za mlade ‘Karlo Veliki’, koja se svake godine dodjeljuje projektima mladih ljudi sa snažnom EU dimenzijom, otvorila je prijave, a mladi između 16 i 30 godina na natječaj se mogu javiti do 2. veljače.

Na natječaj se mogu javiti mladi koji rade na projektu s europskom dimenzijom i osvojiti novčana sredstva za daljnji razvoj svoje inicijative.

Nagradu dodjeljuju Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki“ iz Aachena, a od 2008. više od 4 650 projekata natjecalo se za nagradu, stoji u priopćenju.

Tri pobjednička projekta biraju se između 27 projekata koje nominiraju nacionalni žiriji u svakoj zemlji Europske unije.

Prva nagrada iznosi 7 500 eura, druga 5 000 eura i treća 2 500 eura. Predstavnici svih nacionalnih pobjedničkih projekata bit će pozvani na dodjelu nagrada u Aachen, u Njemačku.

Projekti moraju ispunjavati nekoliko kriterija da bi se kvalificirali: promicati europsko i međunarodno razumijevanje, poticati razvoj zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije, služiti kao uzor mladim ljudima koji žive u Europi i ponuditi praktične primjere kako Europljani žive zajedno kao jedna zajednica.

Odabir nacionalnih pobjednika bit će u ožujku, a datum objave pobjednika i svečana dodjela nagrada u Aachenu bit će naknadno objavljen.

Prvu nagradu za mlade “Karlo Veliki” lani je osvojio „Orquestra Sem Fronteiras” (Orkestar bez granica) iz Portugala, koji promovira prekograničnu suradnju između Portugala i Španjolske, kroz glazbu mladih talenata koji žive u obje zemlje, u svrhu ublažavanja društvenih i kulturnih posljedica nejednakosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno