23 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Prije točno devet godina, 1. srpnja 2013., Republika Hrvatska ušla je u Europsku uniju

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Uz zvuke europske himne “Ode radosti” dobrodošlicu su joj na Trgu bana Jelačića poželjeli najviši dužnosnici Unije, piše HRT.

Na graničnom prijelazu Bregana iste je noći ulazak u carinsku uniju i brži prelazak granice obilježen uklanjanjem ploče hrvatske carine, a na prijelazu Bajakovo otkrivena je ploča s oznakom EU-a i podignuta zastava EU-a. Tada smo postali 28. punopravna članica.

Slika Hrvatske se promijenila, prvenstveno domaćim radnicima otvorilo se tržište rada Unije te mogućnost financiranja brojnih projekata novcem iz europskih fondova.

Naša bi zemlja uskoro trebala ispuniti i posljednja dva neostvarena cilja i integracije.

Početkom sljedeće godine, prema najavama, ulazimo u eurozonu, a očekuje se i ulazak u šengenski prostor.  Na službenom Twitter profilu Ministarstva vanjskih i europskih poslova osvrnuli su se na obljetnicu.

“Na današnji dan obilježavamo 9. godišnjicu pristupanja EU, čime je ostvaren jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva. Hrvatska je predana vrijednostima na kojima počiva Europska unija te nastavlja put prema potpunoj integraciji skorašnjim pristupanjem europodručju i schengenskom prostoru”, napisali su.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno