23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Mirkovci ’91 – zločin za koji nitko nije odgovarao

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Dražen Abramović, Mato Božić, Perica Bušić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Ivo Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac i Dražen Tomšić svoj život na oltar domovine položili su 22. srpnja 1991. godine, a 40 njihovih suboraca je ranjeno.

Ubijeni su mučki iz zasjede nakon što su se našli u okruženju srpskih terorista i JNA, koja ih je prethodno propustila na područje Mirkovaca, a potom im zapriječila izlaz.

Akcija je pokrenuta u jutarnjim satima s ciljem deblokade ceste Vinkovci – Tovarnik. Do danas nitko nije odgovarao.

Svoje živote dali su za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a jedini način na koji im se može zahvaliti čuvati je sjećanje na njih i čuvati dignitet Domovinskoga rata.


Na poseban način svake godine dužna počast im se iskazuje na dan i na mjestu njihove pogibije.

Tako će i ove godine, sutra 22. srpnja u 10 sati biti održana komemoracija kod spomen obilježja, a obiteljima i suborcima pridružit će se veliki broj izaslanstva među kojima i ona najviša državna.

Arhiva

U organizaciji Udruge ratnih veterana 3. A gardijske brigade Kune Vinkovci i Grada Vinkovaca komemorativnim skupom u petak, bit će obilježena 31. godišnjica pogibije trinaestorice hrvatskih branitelja sa županjskog i vinkovačkog područja u akciji Mirkovci ’91. Njima u čast, na mjestu stradanja, na “privlačkom putu” postavljeno je spomen obilježje.

Sveta misa zadušnica bit će služena u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Mirkovcima po završetku protokola.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno