Brojni vinkovački darovatelji krvi okupili su se večeras na godišnjoj svečanosti koju Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci organizira u povodu Dana dragovoljnih darovatelja krvi, a na kojoj dragovoljni darovatelji dobiju i svoja zaslužena priznanja. Čestitajući svim darovateljicama i darovateljima krvi njihov dan, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci dr. Dražen Švagelj istaknuo je da se, zahvaljujući odličnoj suradnji s Odjelom za transfuziju Opće bolnice Vinkovci, odnosno od 01. lipnja 2012. godine, nakon reorganizacije transfuziološke službe u Republici Hrvatskoj, s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek, ali ponajviše zahvaljujući velikom odzivu darovatelja krvi, godišnji plan darivanja krvi na području djelovanja vinkovačkog Crvenog križa redovito ispunjava, a u posljednjih nekoliko godina i znatno premašuje.

Za 2019. godinu plan prikupljanja krvi na akcijama koje organizira GDCK Vinkovci iznosi 1.920 doza. Do 18. listopada već je ostvareno 1.835 doza, odnosno 95,57% od plana za cijelu godinu, što znači da će u naredna dva mjeseca do kraja godine plan biti značajno nadmašen. Posebno raduje podatak, ističe dr. Švagelj, da je od 01. siječnja do 18. listopada ove godine krv po prvi put dalo 327 osoba, što iznosi 17,82% od ukupnog broja darovatelja.

Prosjek novih darovatelja za Republiku Hrvatsku je 7%, pa je ovih 17,82% pouzdan znak da je budućnost darovateljstva krvi na našem području zajamčena.

Svi oni koji su krv dali i 10, 20 ili 30 puta učinili su veliku stvar, a mi ćemo izdvojiti one koji su to učinili 50 i više puta. Tako je večeras priznanje, za 75 darivanja, dobio Ivan Grbac, dok su po 50 puta krv darivali Karlo Bakšaj Macan, Slaven Horvat, Ivan Keškić, Dejan Knežević, Tomislav Pfaf, Franjo Pranjić i Tomislav Vuić.

“Činjenica da među potencijalnim darovateljima krvi ima samo 4% dobrovoljnih darovatelja, govori u prilog tome koliko veliku stvar čine ovi ljudi. Darujući svoju krv onima kojima je ona potrebna oni ne čine samo izraz ljubavi i darivanja toj osobi, nego i cijeloj njezinoj obitelji. Odavajući im priznanje želimo im dati do znanja da to što čine nije svakidašnji čin, nego uistinu čin jedne velike nesebičnosti i ljubavi. Ono što je posebno vrijedno kod darovatelja krvi je činjenica da sa u svakom trenutku spremni odazvati se svakom pozivu i darivati dio sebe onima koje i ne znaju”, istaknula je ovom prigodom zamjenica gradonačelnika dr. Kata Krešić. Ispred županije Vukovarsko-srijemske darovateljima je zahvalio David Vlajčić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, istaknuvši još jednom nesebičnost svih onih koji se odluče na ovaj humani čin, ne pitajući kome njihova krv ide, već jednostavno pomažući drugima bez obzira na dob, spol, boju kože ili vjeru.