Grb Grada Vinkovaca kojega je dizajnirao sakupljač starina i osnivač vinkovačkog Gradskog muzeja, Mato Medvedović, u svom donjem dijelu ima kameni stol i mnogi Vinkovčani ne znaju zašto je on uvijek na svom mjestu čak i kada su ostali dijelovi grba doživjeli sitnije promjene. Grb Vinkovaca podijeljen je u tri dijela pa tako vodoravna, deblja crta, predstavlja Bosut, a okomita, tanja je Ervenica. U lijevom polju su tri grozda, crveni, bijeli i plavi, dok su u desnom tri klasa što simbolizira bogatstvo i rodnost vinkovačkog kraja. U donjem dijelu lete tri rode što pak simbolizira močvarno tlo kojega je nekada bilo puno, ali i podsjeća da je na kući u Dugoj 71 bilo gnijezdo roda što se povezuje s močvarnim krajem i dugom tradicijom postojanja grada. Sve je to uglavnom jasno i poznato, no ispod jata roda nalazi se kameni stol ravne površine koji se u donjem dijelu i proširuje. U nekoliko verzija grba Vinkovaca, koje je izradio Medvedović, sve se donekle mijenjalo, ali je kameni stol uvijek bio tu, u tom donjem dijelu.

Profesor Zlarko Virc, poznati vinkovački povjesničar i magistar arheologije, tvrdi da je za ovim kamenim stolom general Josip barun Neustädter 17. kolovoza 1848. godine pozivao vinkovačke graničare da se pridruže banu Josipu Jelačiću u borbi protiv Mađara. Dodaje kako je na prikazu noge kamenoga stola uklesana 1848. godina, iako danas ne znamo kada je i tko dao isklesati kameni stol.

“Brodska pukovnija dala je veliki doprinos pobjedi nad Mađarima, što je u kasnijim vremenima utjecalo na javno mnijenje i značaj toga doprinosa i postao je ponosom stanovnicima Vinkovaca. Stol, prema prvoj, najstarijoj fotografiji, stajao je u glavnom parku nasuprot zgradi, danas sjedištu Crvenoga križa, gdje je bilo sjedište Gradskoga poglavarstva. Kasnije je stol udaljen od ruba parka više prema unutrašnjosti i bio je cijeli dok mu nije 80-ih pukla ploča. Morali bismo se prema tom kamenom stolu odnositi s puno više poštovanja jer on je danas jedini javni spomenik koji govori o vojnim uspjesima i doprinosu prethodnih generacija blistavoj povijesti hrvatskoga naroda”, ističe Virc. Danas je taj stol pohranjen u dvorištu vinkovačkog Muzeja gdje ga čuvaju, dok se ne vrati na svoje mjesto.