Na sastanku čelnika Agro-klastera Vukovarsko-srijemske Županije s direktorom distribucijsko-prodajne tvrtke Apfel Makarska, Mijom Pašalićem, dogovorena je poslovna suradnja kojom je započela distribucija prehrambenih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz naše županije na područje Dalmacije.

Čelnici Agro-klastera posljednjih mjeseci vode intenzivne razgovore s hotelijerima, ugostiteljima, trgovcima i distributerima diljem jadranske obale koji su pokazali interes za kvalitetnim domaćim proizvodima. Obavljena je tako i prva isporuka orašastih plodova, odnosno oraha i lješnjaka, suhomesnatih proizvoda, sira, meda, soka, bućinoga ulja, a u budućnosti se u distribuciju očekuje uvrštavanje i ostalih poljoprivrednih proizvoda OPG-ova s ovoga područja. Iz tog razloga, Apfel je u svome objektu otvorio i slavonski kutak, a riječ je o najvećem distributeru prema hotelijerima, ugostiteljima i trgovcima od Splita do Makarske, s čak 250 milijuna kuna godišnjeg prometa u veleprodaji.

“Napravili smo veliki iskorak, otvorili smo puno vrata, otvaramo ih i dalje i ne mislim da možemo ući s 50 proizvoda, neka ih u početku bude nekoliko. Interes nam je da to budu velike količine i da idu prema velikim sustavima jer samo tako može biti isplativo i dobiti dodanu vrijednost“, rekao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar te dodaje kako su imali ozbiljnih upita za određene proizvode i da se tu trebaju napraviti dugoročni ugovori, ali problem je što trenutačno nisu u mogućnosti ponuditi velike količine. Stoga je, napominje, bitno osigurati sirovinsku bazu i količinski podići proizvodnju.

Distribucija i troškovi prijevoza jako su velika stavka. Postoje dvije mogućnosti – povezati se s distributerima, što je uvijek jedna ruka više u lancu prodaje i poskupljuje priču ili napraviti vlastite logističke centre na prodajnom području na moru. Ideja postoji, ali osnovni je preduvjet osigurati proizvođačku bazu, ljude koji žele raditi na duge staze i proizvodnju određenih količina proizvoda da bi to bilo isplativo. U Agro-klasteru stoga razmišljaju i o organizaciji vlastite proizvodnje.