U razdoblju od 23. do 30. rujna Vinkovci postaju mjesto interkulturnog okupljanja 30 mladih osoba iz pet zemalja: Hrvatske, Portugala, Armenije, Kosova i Njemačke. Naime, u tom periodu će se održati Erasmus+ projekt “Creation of culture” koji je nastao iz entuzijazma i rada mladih osoba.

Ovom projektom, inicijatori iz navedenih zemalja, žele potaknuti mlade da razmisle, istraže i kritički promisle na kojim je sve kulturama nastala njihova zemlja, ali i zemlje ostalih sudionika/ica razmjene. „Želimo da mladi promišljaju koje su sve kulture (i manjinske skupine) zaslužne za današnju kulturu njihove zemlje, kako su je obogatile i zašto je ona takva kakvu je danas znaju. Na taj način senzibilizirat ćemo te mlade za nove globalne promjene i migracije, kako bi prevenirali potencijalne buduće radikalne
stavove. Smatramo da će se mladi kroz dodir i interakciju s mladima različitog podrijetla, iz različitih zemalja, s različitim mogućnostima i pozicijama – upoznati s različitosti, uvidjeti prednosti iste te bolje razumjeti ljude (mlade) koji su drugačiji od njih“, kazala nam je Iva Zelić, iz Udruge Amazonas koja organizira razmjenu.

Djelatnosti udruge su bazirane na provođenu programa i projekata usmjerenih na edukaciju, osnaživanje i povećanje kvalitete života djeca, mladih i odraslih u lokalnoj zajednici. Sukladno tomu, organiziraju aktivnosti za aktivno provođenje slobodnog vremena, kulturne aktivnosti, promiču volonterstvo i uključivanje u lokalnu zajednicu, organiziraju nastupe, radionice, seminare, festivale i tribine. Kroz vještinu capoeire promiču zdrave životne stilove, nenasilje i izgradnju mira. U svom radu primarno su fokusirani na mlade te na društvene skupine u riziku i sa smanjenim mogućnostima (djeca i mladi s poremećajima u ponašanju, osobe s invaliditetom, rizične skupine djece i mladih).

Tijekom razmjene održat će se niz edukativnih i kreativnih radionica, koje će osmisliti i provoditi upravo sudionici/ice projekta. Dio aktivnosti odvijat će se u prostoru Hostela Plus gdje se i odvija razmjena, a ostatak aktivnosti održat će se u lokalnoj zajednici Vinkovaca s ciljem da upoznamo zajednicu s različitim zemljama, ali i pokažemo sudionicima/ama razmjene ljepote naše zemlje mimo obale i glavnog grada.

Tako sve stanovnike/ice Vinkovaca očekuje interkulturni kviz koji će se održati u kasnijim popodnevnim satima, u nedjelju, 29. rujna u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Sudjelovati mogu svi, neovisno o dobnoj skupini, a za više detalja o kvizu možete pratiti Facebook stranicu Udruge Amazonas.

Projekt “Creation of culture” provodi Udruga Amazonas uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe EU (Erasmus+ program), suradnik projekta je Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, a projekt sponzoriraju tvrtke: Iločki podrumi, Dukat i Fragaria.