23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Projekt učenika iz Marinaca među tri je najbolja u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-

Projekt „O fauni divanimo, ljepote Slavonije i Srijema baštinimo“ učenika PŠ Marinci jedan je od tri najbolja projekta osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Odlučilo je tako stručno povjerenstvo 15. nacionalne smotre Turističke kulture održanoj u Splitu, a na kojoj su učenici i uživo predstavili projekt.

Tema ovogodišnjeg natječaja bila je „Moj zavičaj i njegova fauna“ koja je za cilj imala potaknuti osnovnoškolce da osvijeste i nauče što više o ulozi faune, baštine, kulturnih i prirodnih vrednota svoga zavičaja i domovine te u svemu tome prepoznaju turistički potencijal. Bruno Odor, Gabriel Šugar i Nicole Kvaka, uz pomoć svojih vrijednih učiteljica, napravili su hvalevrijedan projekt kojemu je povjerenstvo, sastavljeno od stručnjaka za odgoj i obrazovanje te kulturu i turizam, dodijelilo priznanje

„Škola prijatelj baštine i turizma“ za dugogodišnji kreativan i inovativan rad na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog razvoja zavičaja. Kroz njega su pokušali dočarati živi svijet Slavonije i Srijema. Istraživali su i otkrivali, a spoznaje su pretvorili u digitalnu brošuru, Escape Room (kviz) te deset društvenih igara. Htjeli su povezati učenje i život.

Foto: Marija Lesandrić

„Možemo reći kako smo uspjeli. Mjerilo uspjeha nisu bile ocjene, nego zadovoljstvo naših učenika, njihova želja za učenjem i radost stvaranja kroz koju se provlačila ljubav prema zavičaju, ravnici i srcu najdražima Slavoniji i Srijemu“, kaže učiteljica Marija Lesandrić i dodaje kako je ovo velik uspjeh kako za školu, tako i za širu lokalnu zajednicu jer su svoje mjesto, općinu Nuštar i zavičaj predstavili na najbolji mogući način.Navedenim su projektom, kaže Lesandrić, na kvalitetan i djeci zanimljiv način integrirali spoznaje prirodoslovnoga, društveno-humanističkoga i tehničko-informatičkoga područja, a sve s jednim ciljem – istraživati, otkrivati, predstaviti i turistički promovirati našu Vukovarsko-srijemsku županiju kroz bogatstvo prvenstveno faune, ali i flore, koje su joj „upisane u genetski kod“.

„Stvorili smo materijalni trag koji ima duhovnu, kulturnu, tradicijsku i turističku vrijednost, a ona osobna, za svakoga od nas koji smo uključeni u projekt, neprocjenjiva je”, dodaje Lesandrić koja je uz učiteljicu Nevenku Škrabo bila pozvana na Smotri održati predavanje tijekom kojega su predstavile primjere dobre prakse i razmijenile iskustva s učiteljima iz drugih krajeva Hrvatske.

Foto: Marija Lesandrić

Za svoj su suvereni i upečatljiv nastup u srcu Dioklecijanove palače, na samome Peristilu, učenici dobili posebne pohvale dr. sc. Nansi Ivanišević, predsjednice organizacijskog odbora te viših savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje. Priznanja, zahvalnice i darovi uručeni su im na svečanosti zatvaranja Smotre. Tijekom boravka u Splitu družili su se s drugim nagrađenim školarcima i njihovim učiteljima, upoznali ljepote grada pod Marjanom i stvorili uspomene koje će pamtiti cijeli život.

Ovim se putem želimo zahvaliti našoj školi i ravnatelju na bezrezervnoj podršci, načelniku Općine Nuštar na financijskoj pomoći, Turističkoj zajednici Vukovarsko-srijemske županije na prigodnim materijalima te roditeljima naših, sadašnjih, ali i bivših učenika, koji su nam nesebično pomogli kako bi naše predstavljanje bilo popraćeno sjajem šlinge, dukata, narodnog ruha i mirisa zavičaja”, zaključila je Lesandrić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno