Kontaktirajte nas

Vijesti

Projekt “Vinkovački dnevnici”

Objavljeno

-

U oranizaciji Upravnog odjela za kulturu i turizam grada Vinkovaca u četvrtak je održan prvi radni sastanak na stvaranju projekta “Vinkovački dnevnici”. “Na ideji stvaranja “Vinkovačkih dnevnika” radimo intenzivno već godinu dana. Želimo okupiti sve relevantne institucije koje se u svojoj djelatnosti bave vijestima, događajima i ličnostima vezanim za grad Vinkovce. Napravit ćemo kalendar od 365 dana od onih poznatih ličnosti i događaja iz svih područja života grada Vinkovaca. Riječ je o tome da bi građani svakodnevno dobili kao informaciju što se na taj dan uistinu dogodilo u Vinkovcima vezano za neku osobu ili događaj. To bi im prezentirali kroz audio i video zapise i medije: radio, televiziju, novine, internet te im tako prezentirali bogatu povijest Vinkovaca.” – rekao je Mario Banožić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam grada Vinkovaca.

Aktualno

Gužve zbog nove osobne, u Vinkovcima prvi dan zaprimljeno 114 zahtjeva

Objavljeno

-

Napisao/la

    467 pregleda

U ponedjeljak, 2. kolovoza, započelo je zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije koje će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, a unutar granica EU bit će jednakovrijedne putovnici. Nove osobne izazvale su velik interes građana, pa već drugi dan svjedočimo velikim gužvama ispred zgrade policije u Vinkovcima.

I inače smo navikli na gužve u policiji, no jučer i danas brojni su građani satima čekali ispred zgrade Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Razlog je za većinu bio isti – predati zahtjev za izdavanjem nove osobne iskaznice. Kako smo već pisali, nova je to generacija elektroničkih osobnih iskaznica, a uz već postojeći elektronički nosač podataka, u iskaznicu će se ugrađivati beskontaktni elektronički nosač na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju, tzv. biometrija.

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković pojasnio nam je kako će se pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu i osuvremenjivanjem i unapređenjem drugih zaštitnih elemenata koje ona sadrži ojačati pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta.

“Novim osobnim iskaznicama bi se brže i jednostavnije trebala prelaziti granica te potpisivati razne dokumente putem otiska prsta. Služit će i kao zdravstvena iskaznica jer će sadržavati matični broj osiguranika, a moći će se koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Imat će i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorom, odnosno fotografiju lica i dva otiska prsta u digitalnom formatu”, rekao je Živković.

Podsjeća da početkom izdavanja novih osobnih iskaznica ne prestaju vrijediti stare, a do proglašenja kraja epidemije vrijede sve osobne iskaznice – i one kojima je rok važenja istekao, počevši od ožujka 2020., i one koje će isteći za vrijeme trajanja epidemije. Nove će se iskaznice izdavati na rok od 5 godina, a za starije od 70 godina na rok od 40 godina. To znači kako do prestanka epidemije građani ne moraju podnositi zahtjeve za izdavanjem novim osobnih iskaznica, iako to mogu učiniti ako to žele.

Glasnogovornik je potvrdio kako je jučer, prvi dan zaprimanja zahtjeva, interes naših građana bio poprilično velik, kako u Vinkovcima, tako i u ostatku županije. U to smo se i sami uvjerili kada smo jučer i danas vidjeli veliku gužvu i dugačke redove ispred zgrade policije. Ni sunce ni visoke temperature nisu pokolebale građani da podnesu zahtjev za novu moderniziranu osobnu.

U Vinkovcima je tako jučer zaprimljeno 114 zahtjeva za nove osobne iskaznice, u Otoku 26, u Županji su zabilježena 73 zahtjeva, u Iloku 35, u Vukovaru 37, u Vrbanji 27, dok je u Tovarniku zaprimljeno 37 zahtjeva. Ukupno u Vukovarsko-srijemskoj županiji prvoga dana zaprimljeno je 349 zahtjeva za novom osobnom iskaznicom.

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosila bi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina, pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna. Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

Nastavi čitati

Aktualno

Dvoje novooboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Objavljeno

-

Napisao/la

    563 pregleda

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 PCR testiranjem na COVID-19 potvrđene su 2 nove pozitivne osobe – jedna je iz Iloka, a druga iz Vinkovaca). Preminulih osoba nema, javlja županijski Stožer.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 12470, od kojih se 12126 oporavilo, a ukupno je preminulo 259 osoba. Trenutno su u županiji 4 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 169 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 78440. U samoizolaciji na području županije je 218 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nema pozitivnih radnika iz sustava zdravstva. U samoizolaciji iz sustava zdravstva nema zdravstvenih radnika.

Nastavi čitati

Aktualno

Uništavanje imovine i fizički napad u Vukovaru

Objavljeno

-

Napisao/la

    369 pregleda

Iz PU vukovarsko-srijemske danas izvješćuju kako je 31. srpnja oko 22,30 sati u Vukovaru, u ulici Dvanaest redarstvenika, 31-godišnji Vukovarac oštetio osobni automobil marke VW Arteon njemačkih registarskih oznaka, kojemu je vlasnik 25-godišnji Mirkovčanin. Oštećenik je prijavio ogrebotinu i oštećenja njegovog vozila te je stoga u nadležnoj policijskoj postaji podnio kaznenu prijavu protiv 31-godišnjaka, a policija je prijavljenog Vukovarca kriminalistički ispitala te je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog sumnje da je 31-godišnjak počinio kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari.

Također, u nedjelju 1. kolovoza u Vukovaru, u ulici Kralja Zvonimira, 63-godišnja Vukovarka je u stanu verbalno i fizički napala 62-godišnjeg Vukovarca, uslijed čega je svojim rukama iščupala medicinsko pomagalo (trahalna kanila) s vrata 62-godišnjaka.

“Ozbiljno ozlijeđeni 62-godišnjak je iz svog stana nazvao hitnu medicinsku pomoć te me ju pružena medicinska skrb, a počiniteljica je napustila mjesto događaja, no policijski službenici su pronašli 63-godišnjakinju i doveli istu u policijsku postaju. Provedenim prvim izvidima policijski službenici su u njezinom organizmu utvrdili prisutnost alkohola (1,78 g/kg), a dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 63-godišnjakinja počinila kazneno djelo Ubojstvo iz članka 110., a u svezi članka 34., Kaznenog zakona Republike Hrvatske. učer 2. kolovoza, 63-godišnja Vukovarka je predana pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru je osumnjičenoj odredio jednomjesečni istražni zatvor, glede čega je prevezena u Zatvor u Osijeku”, objašnjavaju iz policije.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Gužve zbog nove osobne, u Vinkovcima prvi dan zaprimljeno 114 zahtjeva

U ponedjeljak, 2. kolovoza, započelo je zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije koje će sadržavati biometrijske identifikatore...

Aktualnoprije 2 sata

Dvoje novooboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 PCR testiranjem na COVID-19 potvrđene su 2 nove...

Aktualnoprije 2 sata

Uništavanje imovine i fizički napad u Vukovaru

Iz PU vukovarsko-srijemske danas izvješćuju kako je 31. srpnja oko 22,30 sati u Vukovaru, u ulici Dvanaest redarstvenika, 31-godišnji Vukovarac...

Aktualnoprije 3 sata

Vinkovački gospodarstvenici ukupno ostvarili rekordne poslovne rezultate

Unatoč svim negativnim prognozama i strepnjama, kroz iznimno tešku i neizvjesnu 2020. godinu vinkovačko gospodarstvo, gotovo po svim ključnim pokazateljima...

Aktualnoprije 4 sata

Na Svjetski tjedan dojenja 2021. budimo odgovorni i zajednički zaštitimo dojenje

Dojenje je jedinstvena mjera očuvanja zdravlja koja doprinosi kratkoročnom i dugoročnom unaprjeđenju zdravlja djece i majki. Dojenje je jednostavno, besplatno...

Aktualnoprije 17 sati

Na korak do ukidanja viza za SAD

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza, što je važan korak prema...

Aktualnoprije 18 sati

Naplaćeno više cestarina nego u rekordnoj 2019.

Iza nas je prvi vikend u kojem je naplaćeno više cestarine nego u usporednom vikendu rekordne 2019. i to bez...

Aktualnoprije 20 sati

Sandra Perković ostala bez medalje

Sandra Perković imala je priliku postati prva atletičarka u povijesti koja je na Olimpijskim igrama osvojila tri zlatne medalje u...

Najčitanije