33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Cilj je promicati pozitivan razvoj mladih

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima danas je održan Motivacijski dan kao dio aktivnosti Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji traje od 15. studenog do 15. prosinca. Organiziralo ga je Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti VSŽ, a osmišljen je kao sukus aktivnosti koje su njemu prethodile. “Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti provedeni su kvizovi u svim osnovnim školama grada Vinkovaca i u Mirkovcima. Kvizovi su bili usmjereni na 7. i 8. razrede, a finalisti su danas na gradskom natjecanju. Provedeno je plivačko natjecanje “Plivajmo za zdrave Vinkovce”, niz posjeta školama naše županije s motivirajućim predavanjima i edukativnim djelatnostima i s ponekom novčanom pomoći školama koje su bile u potrebe, osobito za djecu s poteškoćama u razvoju. Usmjerili smo se na sve razine pomoći koje se u jednoj općoj prevenciji provode”, prethodne aktivnosti pojašnjava Maša Pešec, članica Povjerenstva za prevenciju ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije.

Tako su danas najprije podijeljene medalje za plivačko natjecanje “Plivajmo za zdrave Vinkovce” održanom jučer, na kojemu su se učenici svih osnovnih škola natjecali u svim plivačkim disciplinama. Nakon podjele medalja održano je gradsko finale kviza na kojemu se provjeravalo znanje o prevenciji ovisnosti o drogama, alkoholu i pušenju, ali i o nekim novim ovisnostima te dodjela medalja pobjednicima. Na kraju je organiziran posjet hrvatske blogerice Matee Frajsberger, poznate pod nadimkom Click for chic, koja je održala motivacijski govor i na taj način potaknula naše mlade ljude da se bave zdravim načinima života.

Na Motivacijskom danu sudjelovao je i zamjenik župana Josip Dabro, koji istaknuo kako je održan jedan dobar sportski i promidžbeni dio, ali se osvrnuo i na poražavajuću situaciju naše županije kada je riječ o ovisnosti. “Vukovarsko-srijemska županija u samom je vrhu Republike Hrvatske. Napravili smo jedno istraživanje iz kojega smo dobili kako je tome razlog naše siromašno područje. Stoga mladi ljudi, osobito u ruralnim područjima, nisu dovoljno educirani o vrstama ovisnosti, pa su drogama možda više izloženi nego djeca u velikim gradovima ili razvijenijim sredinama. Svakodnevno provodimo aktivnosti kojima reduciramo mlade o ovisnostima, pa možemo reći da ćemo imati vidljive rezultate kroz dvije godine, vjerujem da smo na dobrom putu i da ćemo to ispraviti”, napominje Dabro.

Motivacijski dan jedna je od posljednjih aktivnosti Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Sljedeći tjedan bit će održana podjela paketića za djeca svih uzrasta – djecu s posebnim potrebama, djecu koja žive u udomiteljskim obiteljima, sportaše, izvrsne učenike i druge.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno