12 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Promocija kazališne i filmske umjetnosti na istoku Slavonije

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Umjetnička organizacija „Asser Savus” osnovana je u Vinkovcima 1992. godine. Osnovao ju je kazališni redatelj i profesor Himzo Nuhanović, koji je bio i dugogodišnji direktor te je i začetnik vodećih projekata. Danas „Asser Savus” vode Slaven Nuhanović i Samir Raguž.

U četvrtak uspješno je okončano još jedno izdanje najmlađe od tri velike manifestacije „Asser Savusa”. Od 23. do 30. studenog, naime, održan je 7. Filmski festival glumca. Festival je utemeljen 2017. godine s ciljem promicanja umjetničke vrijednosti glumačkih kreacija na hrvatskom igranom filmu te se vrlo brzo prometnuo u još jedan vinkovački festival koji vole i glumci i publika, koja je i ovogodišnje projekcije pratila u velikom broju. Uz „Asser Savus“, utemeljitelji festivala su Grad Vinkovci, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika i Gradsko kazalište „Joza Ivakić“.

A dok je Filmski festival glumca najmlađi, onaj prvi projekt, dobro poznati Festival glumca, utemeljen je 1994. godine i ove godine imao je veliko jubilarno 30. izdanje. Utemeljili su ga Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija, organizatori su HDDU i „Asser Savus”, a održava se u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije, koji se izmjenjuju kao domaćini.Kroz svojih 30 godina Festival glumca je postao najveća kazališna manifestacija u Hrvatskoj i neizostavan je čimbenik umjetničkih propitivanja ukupnog repertoara nacionalnih, većih ili manjih, kazališnih kuća. Smatramo kako je dosegao točku kada je potrebna njegova institucionalizacija i veća uloga Ministarstva kulture i medija. Podizanje na višu organizacijsku i financijsku razinu pozicioniralo bi manifestaciju kao ravnopravnog člana kluba izvrsnih i nacionalno važnih kulturno umjetničkih festivala, a Festival glumca to svakako zaslužuje”, ističu u „Asser Savusu”.

A nedugo nakon Festivala glumca, već 1996. godine, pokrenuto je i Lutkarsko proljeće, koje je ove godine doživjelo svoje 28. izdanje. Glavni pokrovitelji manifestacije su Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kuture i medija, a organizatori su „Asser Savus” i Hrvatski centar UNIMA (Union Internationale de la Marionnette). Tako je nastala kazališna manifestacija omiljena djeci diljem županije jer uz pet gradova, predstave gostuju i u dvadesetak općina.

Mi smo posvećeni isključivo suvremenoj umjetničkoj produkciji i svake godine donosimo u naš grad i županiju najbolja aktualna ostvarenja hrvatske kazališne, filmske i lutkarske scene”, ističu u „Asser Savusu”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno