Djeca na daljinu autorice Julijane Matanović nova je zbirka priča u kojoj je glavna tema ono što svi jako dobro razumijemo, a to su obiteljski odnosi. Književnica Matanović progovara o životu, doslovnim i metaforičkim daljinama, uspostavlja i te kako blizak odnos sa životom, ali i čitateljskom publikom.

U zbirci se govori o labirintima ljubavi i ljubomore, o složenosti i tegobama braka, o rasutim obiteljima. Ipak, najviše je riječ o djeci, o odnosima između braće i sestara, o izgubljenoj i ponovno nađenoj djeci, a osobito o onoj zanemarenoj, bilo doslovno, bilo metaforički. Upravo zbog toga naslov zbirke ne odnosi se samo na pravu djecu, nego podrazumijeva da su i odrasli zapravo djeca, a da i jedni i drugi stalno moraju savladavati daljine što ih živo stavlja pred sve nas. Promocija knjige održat će se u petak 7. svibnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci s početkom u 18 sati. Susret će biti održan u dvorištu vinkovačke knjižnice sukladno svim propisanim mjerama. Broj mjesta je ograničen, ali cijeli susret možete pratiti uživo na Facebook stranici i Youtube kanalu Knjižnice.

Julijana Matanović poznata je hrvatska spisateljica i književna kritičarka koja svoje književne uspjehe postiže pisanjem romana za odrasle i djecu. Na hrvatskoj književnoj sceni pojavila se 1997. sa zbirkom pripovjedaka Zašto sam vam lagala.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, a njezina su djela prevedena na mnoge jezike. Za svoj književno kritičarski rad spisateljica je 2004. godine nagrađena od strane hrvatskih književnih kritičara nagradom Julije Benešić, a nagradu Kiklop dobila je 2009. godine za prozno djelo Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka, a istu nagradu dobila je i 2011. za roman One misle da smo male. Knjiga I na početku i na kraju bijaše kava dosegla je nakladu od 10 000 primjeraka i nagrađena je 2014. nagradom Ksaver Šandor Gjalski.

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell