Većinom glasova Gradsko vijeće Grada Vinkovaca danas je usvojilo prijedlog proračuna za 2020. godinu u iznosu od 275 milijuna kuna s projekcijom za 2021. godinu u iznosu od 219 milijuna kuna i za 2022. godinu u iznosu od 195 milijuna kuna. Kako je istaknula pročelnica za financije Sanja Lozić umanjenje proračuna u 2021. i 2022. godini u odnosu na 2020. odnosi se na izvršenje projekata, posebice onih velikih kao što su Knjižnica i nadvožnjak na Borincima, dok eventualni projekti koji bi mogli podići proračun u drugoj odnosno trećoj godini za sada nisu definirani iako će ih najvjerojatnije biti.

Planiranje vezano uz EU projekte

“Proračun za 2020. godinu je na istom tragu kao i ovogodišnji i gotovo sve funkcije smo zadržali. Stvar je u broju EU projekta gdje moramo izuzetno dobro planirati i u svakom trenutku biti spremni i imati onaj naš dio sredstava za pojedini projekt, kao što moramo biti spremni i odgovoriti na sve ono što će se otvoriti kao prilika za Grad Vinkovce za prijavu projekata sljedeće godine”, komentirao je proračun gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Većinu sredstava nose komunalno gospodarstvo i društvene djelatnosti

U proračunu većinu nose dva odjela, komunalno gospodarstvo i uređenje grada, koje je uvijek najznačajnije građanima, sa 101 milijun kuna i društvene djelatnosti, u okviru kojih se u zadnje dvije godine posebno intenzivno radilo, sa 78 milijuna kuna, a i dalje se, kao i do sada, paralelno razvijaju i drugi sektori, istaknuo je gradonačelnik.

120 milijuna kuna kapitalnih ulaganja

“Drago mi je da u proračunu imamo razvojne dijelove, da imamo gotovo 120 milijuna kuna  kapitalnih ulaganja, da i dalje imamo sve one dotacije s kojima smo krenuli prema građanima. Imamo i nešto što možda nije financijski preznačajno, ali je građanima, vjerujem, jako važno, a to je izgradnja spomenika hrvatskim braniteljima u središtu grada za što smo osigurali 500 tisuća kuna, a očekujemo i pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja. To je nešto što Vinkovcima treba i što će označiti grad u tom smislu jer ipak smo bili na braniku domovine i dali obol u Domovinskom ratu koji je, vjerujem, jedan od najznačajnijih u Hrvatskoj”, kazao je gradonačelnik Bosančić istaknuvši, između ostaloga, kako vjeruje da se svatko može naći u proračunu i naći nešto što će ga dotaknuti. “To je ono naše načelo “vinkovačke obitelji” i slaganja proračuna da se dotiče svih, od onih najmlađih do umirovljenika, od obitelji do gospodarstvenika”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić napomenuvši kako se u proračunu našla i većina onoga što je sa suradnicima čuo od građana na susretima u svim mjesnim odborima.

Uz prijedlog proračuna i rasprava 

Darko Posarić (Most nezavisnih lista), primjerice, bio je relativno zadovoljan. Od četiri amandmana koje je predložio, a koji kao takvii nisu prošli na glasovanju, sadržaji tri amandmana, kako je obrazloženo, već su obuhvaćeni, odnosno Grad projektira biciklističku stazu u Kačićevoj i Stepinčevoj ulici, a u Ulici I.G. Kovačića predviđen je i novi drvored i nova staza, dok Hrvatske vode projektiraju most na Staroj brani. Kada je riječ o povećanju sufinanciranja cijene vrtića, istaknuo je gradonačelnik Bosančić, za sada sva su sredstva usmjerena na poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtićima, a nakon toga moći će se razgovarati i o cijeni. Damir Rimac (SDP), između ostaloga, pohvalio je što se prijedlog proračuna na dnevnom redu našao u listopadu, a ne na kraju godine, ali drži kako se rasprava o proračunu treba pokrenuti još ranije, te putem aplikacije u nju uključiti i građane, kao što to čine neki gradovi u Hrvatskoj. Goran Rihtar (Most nezavisnih lista) odlučio je podržati proračun zbog projekta navožnjaka Borinci, zbog kojega je, kako je rekao, i ušao u politiku, a taj projekt sada se nalazi u proračunu i gradnja nadvožnjaka, kako je najavio gradonačelnik Bosančić, kreće uskoro.