U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je sjednica Skupštine Vukovarsko – srijemske županije. Među ostalim, prihvaćen je prijedlog drugih izmjena i dopuna proračuna županije za 2019. godinu.

Više o ovom prijedlogu izmjena i dopuna rekla je pročelnica Upravnog odbora za financije Sandra Adžaga. “Ovim drugim izmjenama proračun Županije je povećan za 12 milijuna i 800 tisuća kuna. Razlog povećanja proračuna je povećanje prihoda od poreza na dohodak za 5 milijuna 335 tisuća kuna, a što je pokazalo prvih sedam mjeseci ove godine kada je porez na dohodak povećan čak za 12 posto, što je rezultat otvaranja novih tvrtki i novih radnih mjesta što je dovelo do povećanja zaposlenih, a i povećavaju se plaće. Drugi razlog povećanja proračuna je novi strateški projekt i riječ je o proizvodnji jaja iz slobodnog uzgoja čija je vrijednost 3 milijuna i 350 tisuća kuna. Tu je i obnova škola koje su stradale elementarnom nepogodom u iznosi od 7 milijuna kuna, kao i novi projekt vezan za cikloturizam u iznosu od 494 tisuće kuna.”, rekla je Adžaga.

O stanju gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u 2018. godini vijećnike je izvijestila Zrinka Čobanković, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj. “Gospodarstvo naše županije u 2018. godini ostvarilo je ukupne prihode u iznosu od 20,7 milijardi kuna što je povećanje za 13,4 posto u odnosu na 2017. godinu. Porastao je i broj novih poduzeća za 16,4 posto i sada ih je 2104. Raste i broj zaposlenih u tim poduzećima za 7,9 posto što dovodi do brojke od 19 tisuća 700 zaposlenih. Ono što je također pozitivno je i rast prosječne mjesečne neto plaće za 6,2 posto u odnosu na 2017. godinu te je u 2018. iznosila 4 tisuće 386 kuna, iako je to još dosta niže od nacionalnog prosjeka. Investicije na razini Županije u 2018. godini iznosile su 278 milijuna kuna i tu bilježimo smanjenje od 27 posto u odnosu na 2017. Najviše se investiralo u prerađivačku industriju, zatim u održavanje voda i gospodarenje otpadom, poljoprivredu, građevinarstvo i trgovinu na veliko i malo.”, rekla je Zrinka Čobanković.

U izvješću je stavljen naglasak i na zaposlenost. “U svim županija na razini Hrvatske ostvaren je pad nezaposlenosti, a tako je i u našoj županiji. Stopa nezaposlenosti je 17,6 posto. U svim gradovima i općinama je zabilježen pad nezaposlenosti, a najveći postotak evidentiran je u općinama Bogdanovci, Lovas i Tovarnik.”, istaknula je Čobanković, koja je vijećnike izvijestila i o ugovorenim sredstvima vezanim za EU fodove, s obzirom na to da su oni jednom djelom pokretač razvoja gospodarstva. “Ukupno ugovorena sredstava u 2017. i 2018. na razini Hrvatske iznosila su oko 55,5 milijuna eura. Kada je riječ o našoj županiji krajem 2018. imali smo 2,4 milijarde kuna ugovorenih sredstava, a prije mjesec dana došli smo na 2,8 milijardi kuna i na trećem smo mjestu smo po ugovorenim sredstvima po glavi stanovnika. I dalje maksimalno apliciramo prema EU fondovima, kako gradovi i općine, tako i poduzetnici i poljoprivrednici.”, zaključila je Zrinka Čobanković.

Vijećnici su nadalje prihvatili prijedlog Odluke o prodaji dionica Vodoprivreda Vinkovci d.d. u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije, kao i prijedlog Odluke o visini turističke pristojbe za 2020. godinu za općine i gradove na području Vukovarsko-srijemske županije.

“Usvajanjem odluke Skupština je utjecala na visinu boravišne pristojbe koje se odnosi na obveznike na području svih općina i gradova naše županije. Zakon pruža mogućnost da se na potpomognuta područja boravišna pristojba umanji za 30 posto i ta mogućnost je za obveznike paušala iskorištena gdje god je to bilo moguće, a bilo je moguće svugdje osim za područje Grada Vinkovaca koji ne potpada pod kategoriju potpomognutih područja.”, istaknula je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice VSŽ, dodavši kako je ovo u stvari u skladu sa novim Zakonom o turističkoj pristojbi, kao i pravilnikom koji je utvrdio ministar.

“Ne očekujemo značajno povećanje prihoda po ovoj osnovi, ali ni značajno smanjenje koje bi utjecalo na poslovanje sustava turističkih zajednica. Nadamo se da će ovakva odluka olakšati poslovanje prije svega obveznika paušala, odnosno vlasnicima smještaja na OPG-ima, domaćinstvima i privatnom smještaju.”, zaključila je Rujana Bušić Srpak.