24 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Prošlost će oživjeti kroz sport, od onih s loptom do rimskog boksa ili hrvanja

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Uz dnevne aktivnosti poput prikaza antičkih zanata, rimskih igara, sajma rukotvorina i edukativnih radionica, večernji sati Rimskih dana donijet će poseban doživljaj povratka u prošlost. Program je ove godine posvećen sportašima rimskog doba i režiran je pod temom „Oni za kojima uzdišu djevojke”, a ponovno ju potpisuje glumački tandem Vjekoslav Janković i Petra Blašković.

Grad s najduljim kontinuitetom života u Europi od 14. do 16. lipnja postaje centar antičkog Rimskog carstva. Ulicama Colonia Aurelia Cibalae proći će povorka legionara, gladijatora, glumaca, plesača, hodača na štulama, konjanika te brojnih drugih sudionika. U Lenijama će odzvanjati zvuci gladijatorskih borbi i žamor posjetitelja bogatog rimskog sajma, širit će se mirisi rimske kuhinje te će se 15. lipnja glasno navijati za nogometnu reprezentaciju Hrvatske budući da je organizirano gledanje utakmice na velikom video zidu.

Turistička zajednica grada Vinkovaca najavljuje novi spektakl koji veliča najslavniji period najstarijeg naselja u Europi u kojem su rođena dva rimska cara. „Očekuje vas bogati program pun zabave, plesa, kreativnih trenutaka, vatrenih iznenađenja, domaćih proizvoda te ukusne hrane i osvježavajućeg pića”, poručuju iz TZ.

Iako je tema XI. Rimskih dana „Oni za kojima uzdišu djevojke”, priča nam Vjekoslav Janković, posvećena ponajprije muškarcima, drevne će sportove u večernjem programu prikazati i nekoliko žena.

„Boks i ostale gladijatorske stvari prepustit ćemo muškarcima u većoj mjeri, no ove godine ćemo inovirati i pripremiti nekoliko iznenađenja, pa će se tu naći i nekoliko žena. Planiramo da nam one u Lenijama prikažu hrvanje, a pokušat ćemo dobiti i jednu gladijatoricu koja bi u Vinkovce trebala stići s talijanskih prostora”, pojasnio je Janković.

Sve će krenuti mimohodom legionara do Lenija i arene u kojoj će biti odigrana predstava. Važno je spomenuti, dodaje glumac, kako će ona biti smještena nekoliko metara dalje, odnosno uz igralište, gdje je prošle godine bio ulaz.


Pod krošnjama stoljetnih vinkovačkih stabala smjestit će se još i cijeli tabor, bit će prikazan cijeli niz sportova, od onih s loptom do streljaštva, hrvanja grčkorimskim stilom i rimskog boksa.

„Pogilizam i herpasum sportovi su nalik današnjem boksu ili MMA vještinama, a u tom dijelu pomagat će nam članovi kluba MMA Team Valens. Svaki sport prikazat ćemo uz ljude koji su vješti u njemu, oni će ga malo adaptirati, no zadržat ćemo rimski štih”, rekao je Janković.

U cijeli program, dodaje, uključeno je oko 50 ljudi. Bit će tu žongleri vatrom, plesači i plesačice te glumci iz Hrvatskog narodnog kazališta Osijek i Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca, gladijatori iz Pule i iz Italije, odakle će doći i ženska skupina koja izvodi afro dance. Gote će igrati glumci iz Rokovaca, a Kelte Vitezovi Ružice grada iz Orahovice.

Iako smo saznali puno, organizatori otkrivaju kako je to tek dio svega onoga što nas čeka u bogatom večernjem programu koji se ovog proljeća sprema za petak, 14. lipnja, s početkom u 20 sati. Malo je reći kako jedva čekamo, pozivnica stoji na Facebook stranici Rimski dani u Vinkovcima – Roman days te službenim stranicama Turističke zajednice grada Vinkovaca. Vidimo se za nekoliko dana.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno