Provale u automobile i krađe stvari iz automobila događaju se tijekom čitave godine no, ipak, učestalije su za vrijeme blagdana i u ljetnom razdoblju. Statistika samo ukazuje na pojačani broj provala u automobile u specifičnom vremenu, ali ne govori zbog čega provalnici baš tada imaju više uspjeha. Kako ističu u policiji, ovu pojavnost jednostavno je objasniti, naime, riječ je o isključivo većem stupnju nepažnje građana odnosno manjoj brizi za vlastitu imovinu u vrijeme godišnjih odmora, blagdana, proslava te s druge strane, povećanoj potražnji prijestupnika za ulovom kako bi si također u to vrijeme omogućili viši životni standard, bilo uživanjem otuđenog novca ili jednostavno, prodajom otuđenih stvari.

Naravno, najveću pozornost izazvat će automobil čiji je vlasnik lakomisleno ostavio prozorska stakla neznatno spuštenima, kako bi si olakšao ulazak u automobil uslijed visokih ljetnih temperatura. No vrlo često vlasnici s dolaskom večeri zaborave u potpunosti podignuti prozorska stakla, čime provalnicima uvelike olakšavaju posao. Analizirajući krađe stvari iz automobila, uočen je znatan broj krađa stvari iz automobila koji uopće nisu bili zaključani. Oštećeni su najčešće svjesno ostavljali nezaključan automobil jer su mislili kako će samo na brzinu obaviti neku radnju. Neiscrpan je broj ovakvih primjera, no zajedničko im je, osim što je vlasnik ostavio nezaključano vozilo, kako se često radilo o kratkotrajnom parkiranju automobila na mjestima visoke frekvencije prometa ili ljudi te o mjestima koja i nisu idealan odabir za parkiranje vozila”, objašnjava policijska službenica za odnose s javnošću Marijana Maja Barbarić.

Savjetuje vozačicama i vozačima da uvijek budu na oprezu, jer provalnicima nije potrebna vječnost kako bi iz automobila otuđili vaše stvari, dapače, za manje od minute možete ostati bez svega. “Osim poduzimanja osnovnih mjera sigurnosti, a to je zaključavanje automobila i podizanje/zatvaranje prozorskih stakala, postoje dodatne mjere zaštite kojima znatno možete utjecati da vaš automobil ne postane meta provalnika. Za početak, osobne predmete, odnosno torbice, novčanike, osobne isprave, sitni novac, sunčane naočale i drugo nemojte ostavljati u autu. Ponesite ih sa sobom jer u suprotnom ostavljate ih doslovce kao u izlogu trgovine. Ukoliko imate previše stvari i ne možete ih sve ponijeti sa sobom, dio stvari odložite i zaključajte u prtljažnik, barem torbicu s osobnim ispravama i novcem. Lopovi nemaju vremena na bacanje i vrlo rijetko provaljuju u prtljažnike automobila. Nadalje, parkirajte automobil na dobro osvijetljenom mjestu jer parkiranjem automobila primjerice uz rasvjetne stupove bitno umanjujete mogućnost provale u automobil. Provalnici jednostavno ne vole svjetla reflektora jer ih svjetlost izlaže velikom riziku da će ih slučajni prolaznik ugledati i na kraju i prepoznati”, ističe Maja Barbarić.

Napominje i da nije pametno rezervni ključ držati u automobilu, jer time ste provalniku doslovce poklonili vlastitu imovinu. Rijetko će koji provalnik propustiti priliku da, osim krađe stvari iz automobila, ne ode s mjesta događaja s većim ulovom.