25 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

Prozni prvijenac Anastazije Dmitrove “Okreni stranicu”

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U zadnjem danu Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci sinoć je organizirala predstavljanje knjige Nataše Horvat “Okreni stranicu”. Nataša Horvat profesorica je germanistike i kroatistike, a knjigu je objavila pod umjetničkim imenom Anastazija Dmitrova. Knjigu je izdala Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci čiji je Nataša dugogodišnji suradnik i volonter, održavala je radionice u Knjižnici i na razne druge načine doprinosila radu Knjižnice. Nataša piše poeziju, prozu, a ponajviše dramske tekstove ili adaptacije. Literarni radovi objavljeni su joj u studentskom književnom časopisu Aleph, te u Književnoj reviji. Aktivnosti i interesi vezani su joj za područja kao što su kreativno pisanje, kreativnost, strani jezici, književnost, kazalište i gluma te dramska pedagogija. “Okreni stranicu” je njezin prozni prvijenac. To je, istaknuto je na sinoćnjem predstavljanju, novela postmodernističkog načina pripovijedanja. Tematski gledano to je priča o ljubavi, a osnovno sredstvo pripovijedanja je dramatizacija.

“Za ovu knjigu volim reći kako je to zapravo književni čobanac jer se ovdje miješaju različiti književni žanrovi. Imate liriku, prozu, zagonetke, dramu, znači svega ima, ali sve je nekako povezano s glavnom pričom. Glavna priča je o dvama likovima, a to su vesela koza Alojzija Papak kojoj nestane struje pa zove HEP i dolazi HEP tehničar Alojzije Papak. Dalje ne bih htjela otkrivati, neka čitatelji otkriju sami”, kazala je autorica napominjući kako je štivo namijenjeno uzrastu od 18 godina pa i stoga što je riječ o postmodernističkom djelu, a srednjoškolci postmodernu uče kao maturanti u četvrtom razredu.

Za svoj pseudonim Nataša Horvat kaže: “Moje umjetničko ime kojim potpisujem svoja književna djela, Anastazija Dmitrova, dolazi od meni dva najljepša imena Anastazija i Dmitri i to sam jednostavno spojila u jedno”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno