Svake godine diljem svijeta se pod organizacijom Svjetskog saveza za podršku dojenja (WABA) od 1. do 7. kolovoza obilježava Svjetski tjedan dojenja. Cilj obilježavanja ovoga tjedna je poticanje rodilja na dojenje te se na taj način pokušava poboljšati zdravlje djece.

Zabrinjavajuća je činjenica da se bilježi veliki pad stope dojenja u razdoblju od nekoliko tjedana ili mjeseci nakon poroda. Ovogodišnjim sloganom “Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje” šalje se poruka kojom se želi istaknuti važnost osiguravanja adekvatne podrške u dojenju svim roditeljima u današnjem svijetu.

Usmjeravanje na pružanje podrške i uključivanjem oba roditelja ključno je za ostvarivanje njihovih ciljeva u dojenju ali i ostvarivanje uspješnijeg dojenja. Osnaživanje je proces koji zahtijeva osiguravanje dostupnosti nepristranih informacija o dojenju kao i potporu utemeljenu na dokazima kako bi se stvorilo okruženje u kojem će majke moći optimalno dojiti.

Odluku o dojenju donose majke i kad one imaju dodatnu snažnu podršku očeva, partnera, obitelji, radne okoline i zajednice, dojenje će biti zastupljenije i uspješnije.

Svjetski tjedan dojenja obilježava i Udruga za informiranje i podršku budućim majkama „Agape“ u Vinkovcima. Tim povodom na tri radionice za trudnice i njihovu pratnju poseban naglasak stavljen je upravo na dojenje. Dvije su već održane, a treća je najavljena za subotu, 3. kolovoza.

Svrha je Svjetskog tjedna dojenja, kako kažu, ukazati na nebrojene koristi dojenja za dijete i majku. Za samo polaganje djeteta na majčina prsa neposredno po porodu kaže se kako je to kontakt “koža na kožu”, koji je izuzetno važan i za dijete i za majku, a ono što preporuča UNICEF je početak dojenja odmah u rađaonici nakon poroda.