23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Prva dvojezična slikovnica o Vinkovcima na Sajmu dječje knjige u Bologni

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na Sajmu dječje knjige u talijanskoj Bologni ove će se godine naći i uradak s vinkovačkim potpisom. Prva dvojezična slikovnica o našemu gradu „Pronađeno blago: Vulkan i Vinkovci/Treasure found: Vinkovci and Volcano” jedna je od tek 100 slikovnica u svijetu koja je dobila svoje mjesto na policama ovog prestižnog sajma od 6. do 9. ožujka.

„Iznimno smo ponosni na Vulkanov međunarodni uspjeh na Bologna Children’s Book Fairu, gdje je u velikoj konkurenciji među više od 2000 naslova pristiglih sa svih strana svijeta, dobio prestižno priznanje biti na ‘The BRAW Amazing Bookshelf’”, piše ilustratorica, Vinkovčanka Nikolina Starčević Vorgić.

Odluku o 100 izabranih slikovnica, napominje, stručni žiri je popratio navodom ‘(…) many of titles submmited were greatly admired and came very close to winning, which is why Bologna Children’s Book Fair is proud and honored to devote a special exhibition to these publishing gems and contribute to their visibility on the international stage’.

„Iako (je bio) lutalica, naš pas nalazi Dom i izvan granica svoga grada i države”, dodala je Nikolina.


Sajam dječje knjige u Bologni već 60 godina promovira sadržaj namijenjen djeci i mladima, mjesto je to susreta raznolike međunarodne publike i jedan od najvažnijih događaja na svijetu kojemu je svrha razmjena iskustva i uređivačkih prava. Na njega svake godine stižu izdavači, autori, ilustratori, književni agenti, distributeri, učitelji, prevoditelji i svi ostali koji sudjeluju u svijetu izdavaštva i kreiranja sadržaja za djecu.

Podsjetit ćemo i kako je slikovnicu napisala Iva Babić, Vinkovčanka sa Zadarskom adresom, a riječ je o drugoj knjizi za djecu u nizu koje, uz životinje u glavnim ulogama, otkrivaju kutke određenih dijelova pojedinih gradova. Prva je bila posvećena Zadru, a posljednja treća Zagrebu.

Slikovnica je pisana na hrvatskom i engleskom jeziku, na jednostavan, razumljiv i zaigran način. Pod vodstvom psa Vulkana djeca, ali i odrasli, upoznavaju se s kulturnom, povijesnom i arheološkom baštinom Vinkovaca te na taj način, potvrdile su autorice, razvijaju maštu i likovno stvaralaštvo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno