Kontaktirajte nas

Aktualno

Prva u Hrvatskoj izbacila set za izradu biljnog terarija  

Objavljeno

-

Vrijeme karantene za Anu Hrgovčić pokazalo se vrlo produktivnim. Biti zatvoren par tjedana u kući u njoj je probudilo kreativne ideje i odlučila je početi s novim hobijem – izradom biljnih terarija. Ana je veliki zaljubljenik u biljni svijet i uživa u šetnji šumom u potrazi za mahovinom i paprati, stoga ova ideja i nije bila iznenađujuća. Okružila se zelenilom i počela raditi.

Biljni terariji predstavljaju divlju prirodu, poput šume ili džungle, zasađenu u staklenku. Oni su samoodrživi eko sustavi čije su glavne karakteristike dugovječnost, jednostavnost održavanja i očaravajući izgled, a njihov glavni atribut je taj što se ne moraju zalijevati, odnosno dovoljno im je samo par “kapi” vode svakih nekoliko mjeseci.

„Ciklus je sljedeći: biljke putem korijena uzimaju potrebnu vodu, a višak vode odlazi u drenažni sloj. Voda u biljkama putuje skroz do listova, odakle višak vode isparava.  Terariji su vrlo vlažne strukture u kojima se vlaga pretvara u kapljice vode kada dodirne stijenke staklenke. Zatim kapljice klize do zemlje i ponovno zalijevaju biljke, a višak vode odlazi u drenažni sloj. Dakle, biljni terariji je eko sustav u staklu“, pojasnila nam je Ana, studentica treće godine povijesti umjetnosti i filozofije na Sveučilištu u Rijeci, dodavši kako proces učenja nije bio težak, no uzimao je dosta vremena. Prvo je preko YouTube-a gledala kako drugi izrađuju terarije, slušala njihove savjete, a zatim se i sama okušala u izradi. „U početku terariji nisu izgledali najljepše, no radom i praksom postajala sam sve bolja. Kod izrade terarija najvažnije je biti strpljiv. Sama izrada niti je teška niti je dugačka, no zahtijeva malo preciznosti i puno dobre volje“, istaknula je.

Ana je ponosna vlasnica preko 80 biljaka, tako da skoro svakodnevno ima nekog posla – od zalijevanja, uklanjanja suhog lišća i presađivanja do učestalog mijenjanja rasporeda biljaka kako bi joj dom ljepše izgledao. Njezine vrijedne ruke proizvode biljne terarije u raznim veličinama i oblicima. Radi zatvorene tropske terarije i otvorene pustinjske terarije sa sukulentima i kaktusima, a okušala se i u izradi kokedama, japanskih visećih kugli. Nedavno je izbacila i jedinstven proizvod na hrvatskom tržištu, DIY TERARIJ SET, kompletnu opremu i biljke s kojom svatko može samostalno izraditi terarij. I to je prvi proizvod ovakve vrste u Hrvatskoj.

„DIY TERARIJ SET omogućava i onima koji nisu kreativci da to postanu. U setu dolazi staklenka od 750 ml s poklopcem, dvije ili tri biljke po izboru kupca, kamenčići, zemlja i ostali materijali potrebni za izradu. Tu je i video u kojem vas pratim kroz proces izrade i korak po korak objašnjavam što trebate napraviti, a uz njega dolazi i knjižica s pisanim uputama i uputama za održavanje“, pojasnila je Ana i dodala da sve njezine radove možete pronaći na Instagram ili Facebook profilu Biljke.plants, a za narudžbe se možete javiti na biljke.plants@gmail.com. U ovaj biljni svijet zaljubiti se možete i vi i to na njezinoj izložbi 27. rujna u Gradskom kazalištu Joza Ivakić s početkom u 19 sati.

Osim planirane izložbe, Ana svoju ljubav prema biljkama prenosi i preko radionica izrade biljnih terarija. Već ih je imala nekoliko, a u bližoj budućnosti u planu su radionice u Zagrebu, Rijeci i Ivanić Gradu. Pozvana je i radionicom otvoriti Mjesec hrvatske knjige u gradskoj knjižnici, s obzirom da je ovogodišnji moto Razlistaj se! Bez lažne skromnosti ističe kako su njezini bližnji oduševljeni terarijima te da ono što je u početku bio hobi, polako je preraslo u posao.

„Nadam se ovaj mali projekt pretvoriti u nešto puno veće. Voljela bih povezati kulturu i biljni svijet te nastaviti organizirati radionice i izložbe. Trenutno smišljam način kako se predstaviti riječkoj publici. Nadam se da će se moj hobi nastaviti razvijati u dobrom pravcu, da će ljudi prepoznati moj rad i trud i naravno poželjeti terarij ili kokedamu za svoj dom“, kazala je Ana.

Aktualno

Izravna komunikacija s građanima najefikasniji je način rješavanja problema

Objavljeno

-

Napisao/la

    92 pregleda

Održane su još dvije tribine „Zajedno za bolje sutra”, a danas su svoje mišljenje iznosili oni koji žive u Centru i na Lapovcima. Grad već četvrtu godinu zaredom na ovaj način nastavlja komunikaciju s građanima po mjesnim odborima, koji na taj način imaju priliku predložiti obavljanje određenih radova i realizaciju projekata te tako sudjelovati u kreiranju gradskog proračuna. Naime, svi prijedlozi koji se iznesu na tribinama u gradskoj se upravi pomno razmotre i sukladno njima se priprema plan komunalnih akcija i projekata.

Prva današnja tribina odnosila se na Mjesni odbor Centar, koji ipak po pitanju komunalne infrastrukture stoji bolje od ostalih, perifernih dijelova grada. „Naravno da mi želimo da u budućnosti stanje bude isto u svim dijelovima grada, ali to u ovom trenutku nije slučaj. Sigurno da ovdje ima puno manje tih nekih osnovnih problema, ali naravno da ćemo ovdje imati dodatnih pitanja poput problema u zajedničkom stanovanju, kao što je grijanje u zgradama, što je zasad najveći problem”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić dodavši kako smatra da možemo biti zadovoljni sadašnjim stanjem u ovom dijelu grada, ali kako naravno uvijek ima mjesta za napredak i boljitak života svih građana.

Oni su najviše upita imali vezanih za komunalnu infrastrukturu, stanju, odnosno veličini nogostupa i parkiranja automobila preko istih te uređenju i održavanju zelenih površina, a predsjednik Mjesnog odbora, Ivan Kubiček, naglasio je kako je velik dio posla odrađen za vrijeme proteklog, ali i ovog mandata te kako je siguran da će još puno ostvariti u budućem vremenu. „Svakako smo zadovoljni ovom inicijativom gradske uprave i gradonačelnika koji je ove tribine pretvorio u tradiciju. Veseli me uvijek dobar odaziv, kako u centru, tako i u drugim mjesnim odborima, a neposredna komunikacija s građanima izuzetno je bitna jer onda i mi na našim sjednicama Vijeća raspravljamo o istim potrebama i problemima”, rekao je.

Sa sličnim se problemima svakodnevno susreću i stanovnici Lapovaca, iako u navedenom naselju već neko vrijeme traju radovi u određenim ulicama, kao što je ona kneza Mislava. Građani su se na prošlogodišnjoj tribini najviše žalili na stanje nogostupa, manjak i stanje dječjih igrališta, rasvjetu i slično, a pravi pokazatelj važnosti ovakvog načina komunikacije podatak je da je oko 90% navedenih poteškoća dosad riješeno, ostalo je samo nekoliko sitnica koje se zbog raznih drugih okolnosti trenutno ne mogu sanirati. „Iskustva su zaista pozitivna što se tiče ovakvog načina komunikacije gradonačelnika s građanima. Ovo je stvarno prava prilika da dođu i iznesu svoje mišljenje o stvarima koje im smetaju u okruženju u kojem žive, a mi smo tu da ih pokušamo riješiti”, pojasnio je Ivan Švaganović, zamjenik predsjednika Mjesnog odbora Lapovci.

„Mislim da možemo biti zadovoljni stanjem i u Centru i na Lapovcima, tu nema nekih ozbiljnih problema, ali u svakom slučaju tu smo da riješimo svaki zahtjev građana. Ovakva komunikacija i meni i pročelnicima uvelike olakšava posao jer dobijemo izravnu informaciju o svim problemima koji muče naše građane i onda ih, prema mogućnostima, idemo rješavati”, zaključio je gradonačelnik tribine za ovu godinu.

Nastavi čitati

Aktualno

Župan Dekanić: Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage o svemu javno progovoriti!

Objavljeno

-

Napisao/la

    103 pregleda

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, u svom uredu u Vukovaru, održao je radni sastanak s predstavnicama udruge Žene u Domovinskom ratu, na temu provedbe Programa za žrtve seksualnog zlostavljanja u Domovinskom ratu.

“Županu smo podnijeli zahtjev za razgovor jer je Grad Zagreb, koji je suosnivač Zaklade Sunčica, s novom Upravom i novim gradonačelnikom na čelu, donio odluku da će istupiti iz svega”, istaknula je predsjednica Udruge Marija Slišković.

Članice Udruge, kaže, smatraju, da je puno toga što stoji u Programu već napravljeno te da i dalje treba dokumentirati događaje i okupljati žrtve ratnoga zločina – seksualnog zlostavljanja. “Od župana smo tražile da se rad na programu prebaci na prostor Vukovara, odnosno županije i jako smo zadovoljne njegovom reakcijom i voljom za suradnju”, otkrila je Slišković.

Nakon sastanka župan Dekanić naglasio je kako je zadovoljan sastankom te kako je dogovoren nastavak razgovora oko daljnje suradnje. “Seksualno zlostavljanje jedan je od najstrašnijih zločina koji se nekome može dogoditi. Nažalost, nedovoljno je istražen i do sada nije primjereno sankcioniran”, rekao je Dekanić te dodao kako smatra da bi se svaki takav zločin trebao još drastičnije kažnjavati, ali i da je nužno još jače senzibilizirati javnost kako bi se svi zajedno potrudili da počinitelji budu privedeni pravdi. “Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage da o svemu javno progovore, a siguran sam da ima jako puno i onih koje o tome ne žele govoriti”, upozorio je župan i poručio da bez javnog razgovora takvoj vrsti zlostavljanja nikada nećemo “osloboditi” sve one koji u sebi nose takvu traumu već dugi niz godina.

Nastavi čitati

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    134 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 sati

Izravna komunikacija s građanima najefikasniji je način rješavanja problema

Održane su još dvije tribine „Zajedno za bolje sutra”, a danas su svoje mišljenje iznosili oni koji žive u Centru...

Aktualnoprije 6 sati

Župan Dekanić: Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage o svemu javno progovoriti!

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, u svom uredu u Vukovaru, održao je radni sastanak s predstavnicama udruge Žene u Domovinskom ratu,...

Slavonijaprije 8 sati

Na završnoj radionici proglašeni najbolji radovi inspirirani prirodnim ljepotama rijeka Slavonije

Trećom radionicom i dodjelom nagrada uspješno je u Andrijaševcima završen projekt Čitanjem po Bosutu. Projekt je to koji je još...

Slavonijaprije 8 sati

U prometnoj nesreći teško ozlijeđena 19-godišnjakinja: Nakon udara u kamion ispala iz automobila

U protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su dvije prometne nesreće. U prometnoj nesreći na odmorištu Rastovica autoceste...

Aktualnoprije 10 sati

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako...

Aktualnoprije 11 sati

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 11 sati

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 12 sati

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

Najčitanije