Prva u Hrvatskoj izbacila set za izradu biljnog terarija  

0
4025

Vrijeme karantene za Anu Hrgovčić pokazalo se vrlo produktivnim. Biti zatvoren par tjedana u kući u njoj je probudilo kreativne ideje i odlučila je početi s novim hobijem – izradom biljnih terarija. Ana je veliki zaljubljenik u biljni svijet i uživa u šetnji šumom u potrazi za mahovinom i paprati, stoga ova ideja i nije bila iznenađujuća. Okružila se zelenilom i počela raditi.

Biljni terariji predstavljaju divlju prirodu, poput šume ili džungle, zasađenu u staklenku. Oni su samoodrživi eko sustavi čije su glavne karakteristike dugovječnost, jednostavnost održavanja i očaravajući izgled, a njihov glavni atribut je taj što se ne moraju zalijevati, odnosno dovoljno im je samo par “kapi” vode svakih nekoliko mjeseci.

„Ciklus je sljedeći: biljke putem korijena uzimaju potrebnu vodu, a višak vode odlazi u drenažni sloj. Voda u biljkama putuje skroz do listova, odakle višak vode isparava.  Terariji su vrlo vlažne strukture u kojima se vlaga pretvara u kapljice vode kada dodirne stijenke staklenke. Zatim kapljice klize do zemlje i ponovno zalijevaju biljke, a višak vode odlazi u drenažni sloj. Dakle, biljni terariji je eko sustav u staklu“, pojasnila nam je Ana, studentica treće godine povijesti umjetnosti i filozofije na Sveučilištu u Rijeci, dodavši kako proces učenja nije bio težak, no uzimao je dosta vremena. Prvo je preko YouTube-a gledala kako drugi izrađuju terarije, slušala njihove savjete, a zatim se i sama okušala u izradi. „U početku terariji nisu izgledali najljepše, no radom i praksom postajala sam sve bolja. Kod izrade terarija najvažnije je biti strpljiv. Sama izrada niti je teška niti je dugačka, no zahtijeva malo preciznosti i puno dobre volje“, istaknula je.

Ana je ponosna vlasnica preko 80 biljaka, tako da skoro svakodnevno ima nekog posla – od zalijevanja, uklanjanja suhog lišća i presađivanja do učestalog mijenjanja rasporeda biljaka kako bi joj dom ljepše izgledao. Njezine vrijedne ruke proizvode biljne terarije u raznim veličinama i oblicima. Radi zatvorene tropske terarije i otvorene pustinjske terarije sa sukulentima i kaktusima, a okušala se i u izradi kokedama, japanskih visećih kugli. Nedavno je izbacila i jedinstven proizvod na hrvatskom tržištu, DIY TERARIJ SET, kompletnu opremu i biljke s kojom svatko može samostalno izraditi terarij. I to je prvi proizvod ovakve vrste u Hrvatskoj.

„DIY TERARIJ SET omogućava i onima koji nisu kreativci da to postanu. U setu dolazi staklenka od 750 ml s poklopcem, dvije ili tri biljke po izboru kupca, kamenčići, zemlja i ostali materijali potrebni za izradu. Tu je i video u kojem vas pratim kroz proces izrade i korak po korak objašnjavam što trebate napraviti, a uz njega dolazi i knjižica s pisanim uputama i uputama za održavanje“, pojasnila je Ana i dodala da sve njezine radove možete pronaći na Instagram ili Facebook profilu Biljke.plants, a za narudžbe se možete javiti na biljke.plants@gmail.com. U ovaj biljni svijet zaljubiti se možete i vi i to na njezinoj izložbi 27. rujna u Gradskom kazalištu Joza Ivakić s početkom u 19 sati.

Osim planirane izložbe, Ana svoju ljubav prema biljkama prenosi i preko radionica izrade biljnih terarija. Već ih je imala nekoliko, a u bližoj budućnosti u planu su radionice u Zagrebu, Rijeci i Ivanić Gradu. Pozvana je i radionicom otvoriti Mjesec hrvatske knjige u gradskoj knjižnici, s obzirom da je ovogodišnji moto Razlistaj se! Bez lažne skromnosti ističe kako su njezini bližnji oduševljeni terarijima te da ono što je u početku bio hobi, polako je preraslo u posao.

„Nadam se ovaj mali projekt pretvoriti u nešto puno veće. Voljela bih povezati kulturu i biljni svijet te nastaviti organizirati radionice i izložbe. Trenutno smišljam način kako se predstaviti riječkoj publici. Nadam se da će se moj hobi nastaviti razvijati u dobrom pravcu, da će ljudi prepoznati moj rad i trud i naravno poželjeti terarij ili kokedamu za svoj dom“, kazala je Ana.