18 C
Vinkovci
Subota, 3. lipnja 2023.

Prva vinkovačka mega pisanica iz umjetničke radionice oca i sina

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Prva velika vinkovačka pisanica dominirat će središnjim gradskim parkom povodom uskrsnih blagdana.

Nastala je u umjetničkoj radionici oca i sina tijekom dvadesetak dana. Oslikavanje potpisuju Marko i Ivan Lončar – Žan, a u konačni izgled kistom su ugradili brojne motive u kojima se ogleda identitet domaćeg čovjeka, a građanina svijeta.

Privatni album
Privatni album

Instalacija je visoka dva metra i promjera 140 centimetara.


Privatni album

Svaki je motiv na njoj pomno biran po načelu Vinkovci, Hrvatska, Europa, svijet i vjera. Autorski dvojac Lončar tako je plavetnilom u podnožju pisanice istaknuo povezanost s rijekom Bosut. Crveno-bijela šahovnica simbolizira upečatljivo pripadnost Domovini. Izvorna vinkovačka pisanica nezamisliva je bez Oriona. Naime, najstariji indoeuropski kalendar apliciran je minuciozno čak dvanaest puta i dvojakog je značenja simbolizirajući broj mjeseci u godini, ali i dvanaest apostola. Dominira prepoznatljiv motiv grada Vinkovaca s pročeljem Velike crkve u parku najstarijeg naselja u Europi s kontinuitetom življenja duljim od 8200 godina. Nadalje, 14 osoba upućuje na 14 stoljeća Hrvata, a motivi koji opisuju Slavoniju i vjeru su vinkovačka lampa, posljednja večera, Isus na križu, Marija i Magdalena, slavonska kapelica, ban Josip Šokčević, potom hrvatski ovčar, bijeli konji i kola, hrvatski barjak, dida i fajferica, stan pod šumom, šljivik, đeram, čamac i Uzašaće. Na pisanici je prikazano sve ono što jesmo, odakle dolazimo i kamo idemo. Zanimljivo, cijelu priču upotpunjuje 179 bijelih ptica u oblacima, simbol nade u teškim vremenima, a nadahnuće su autori potražili u Bibliji, u Knjizi Otkrivenja (1:7-9) što svemu daje pečat mističnosti.

Pokrovitelji najveće vinkovačke pisanice su Grad Vinkovci u suradnji s Turističkom zajednicom, a uz neizostavni grb i potpise umjetnika, najveća i prva vinkovačka pisanica, upotpunjena je i QR kodovima koji skeniranjem odvode na službenu stranicu Grada, web Ivana Lončara – Žana, ali i na YouTube videouradak koji otkriva proces nastajanja.

Privatni album

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno