Dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tibor Pentek, na Svečanoj sjednici povodom 121. obljetnice utemeljenja, najavio je pokretanje dislociranog Studija drvne tehnologije u Vinkovcima. Postupak ustrojavanja još nije započeo, no sa sigurnošću se može reći kako će svoje prve studente primiti već u sljedećoj akademskoj godini.

Gotovo polovicu kopnene površine naše zemlje čine prirodne šume i šumsko zemljište, a velik dio njih nalazi se upravo u Slavoniji. Svaka vrsta šume zahtjeva specifičnu brigu i način gospodarenja o kojima se najbolje brinu naši šumari koji sa sobom nose bogato iskustvo prethodnika stečeno u više od 200 godina organiziranog šumarstva u Hrvatskoj. Dio te povijesti sljedeće godine dolazi i u Vinkovce.

Na Svečanoj sjednici Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u svom pozdravnom govoru dekan Tibor Pentek najavio je pokretanje dislociranog Studija drvne tehnologije u Vinkovcima od akademske godine 2020./2021. Detalji pokretanja još uvijek nisu poznati, a kako ističe dekan, sama informacija o tome već je dovoljno važna.

“O detaljima dislociranog Studija drvne tehnologije, koji bi trebao biti pokrenut u Vinkovcima od iduće akademske godine, možemo podrobnije razgovarati nakon što cjelokupan postupak ustrojavanja studija bude dovršen, očekivano u drugoj trećini studenoga ove godine“, rekao je Pentek.

Uz podršku Vukovarsko-srijemske županije i župana Bože Galića i Grada Vinkovaca i gradonačelnika Ivana Bosančića, Centar kompetencija u suradnji sa Šumarskim fakultetom nastavlja s pripremnim aktivnostima kako bi sljedeće akademske godine prvi studenti upisali studij Drvne tehnologije.

Damir Dekanić, voditelj Uprave vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma, istaknuo je kako se za dovođenje Šumarskog fakulteta u Vinkovce zalaže već dugo, ali prema posljednjim informacijama, u Zagrebu se opiru bilo kakvom studiju šumarstva izvan Zagreba. Međutim, izgleda da je trud ipak urodio plodom.

“Razgovarao sam s profesorima Šumarskog fakulteta i riječ je o drvno tehnološkom odsjeku koji je u okviru Šumarskog fakulteta. Zalagao sam se za Studijem šumarstva jer je puno veća potreba za inženjerima šumarstva nego drvne tehnologije. U Hrvatskim šumama na našim prostorima radi 120 inženjera šumarstva i po firmama još 20, dok u drvnoj tehnologiji radi njih 15. Brojčani gledano, mislim da je ipak šumarstvo prioritet, ali ja sam sretan da u Vinkovce dođe bilo što, osobito ako je to put da jednoga dana dođe i šumarski odsjek“, napomenuo je Dekanić.

Važno je spomenuti i kako je Šumarski fakultet Zagreb član drvnog klastera Slavonski hrast i s Centrom kompetencija izvrsno surađuje na pripremi i provedbi brojnih projekata. Jedan od njih je i dovođenje ove visoko obrazovne institucije i u naš grad.