Prvi festival dječje knjige u Vinkovcima traje od četvrtka 26. do nedjelje 29. rujna, a bit će to prilika da djeca iz naše županije sudjeluju u brojnim kreativnim radionicama, književnim susretima sa svojim omiljenim piscima, ali i budu nagrađeni za svoj trud i kreativnost, poručili su organizatori na današnjoj medijskoj konferenciji.

Sve je počelo susretom književnika Vladimira Bakarića i zamjenika župana Josipa Dabre, koji su kroz neformalne razgovore došli na ideju organiziranja događaja koji bi potakao mlade da, u današnje doba velikog broja dostupnih tehnologija, ipak dio svoje pozornosti posvete i knjigama. Poslije se u svoje planove uključili i legendarnog vinkovačkog strip majstora Dubravka Matakovića i tako je nastao prvi festival ovakvog tipa u Vinkovcima i našoj županiji.

“Iako se možda čini da su mladi danas posvećeni isključivo tehnologiji, vjerujte da još uvijek imamo veliki broj djece koja vole čitati knjige, ali i pisati literarne radove. Osobno sam se u to uvjerio prilikom obilaska osnovnih škola diljem naše županije, kada sam iz prve ruke imao priliku vidjeti s koliko entuzijazma i kreativnosti učenici rade. Stoga nam cilj nije samo zainteresirati djecu za čitanje, nego i omogućiti im da izraze i pokažu svoju kreativnost na jednom mjestu”, istaknuo je Dabro.

U prva tri dana održavanja festivala na programu je održavanje književnih susreta i kreativnih radionica u školama, dok je za posljednji dan predviđeno druženje djece, književnika i ilustratora na vinkovačkom Gradskom trgu, kao i podjela nagrada najkreativnijim i najmarljivijima sudionicima.

“Festivala dječje knjige nekada je bilo puno više, danas su oni rijetki ili ih više i nema, a oni koji su preostali uglavnom su se sveli na sajmove, odnosno na jednu komercijalniju priču od one koju mi želimo pokrenuti. Najvažnije nam je da na festivalu okupimo što više djece svih uzrasta, te smo stoga u proteklih godinu i pol dana obavili veliki broj razgovora i sastanaka s ravnateljima i profesorima naših škola. Program je za ovu godinu zamišljen na ovaj način, dok za nagodinu, ukoliko se sve bude razvijalo prema našim planovima, već sada imamo puno novih ideja i prostora za napredak. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti i da će Festival dječje knjige u Vinkovcima postati jedan od brendova našeg grada i županije”, poručio je Vladimir Bakarić.

Organizaciju i realizaciju festivala pokriva Vukovarsko-srijemska županija uz potporu Hrvatske gospodarske komore, Grada Vinkovaca, te vinkovačkog Ogranaka Matice hrvatske i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Na festivalu će sudjelovati pisci Silvija Šeto, Branka Primorac, Snježana Babić Višnjić, Ratko Bjelčić, Zoran Pongrašić i Jadranko Bitenc te ilustratori Krešimir Zimonić i Davor Šunk.