24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Prvi Festival traminca

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Nekoliko stotina ljubitelja vina iz cijele regije okupilo se protekloga vikenda u Iloku na prvom Festivalu traminca. Organizatori se nadaju da će ovaj festival postati tradicijom u Iloku, ali i jednim od najvažnijih vinskih događaja u Hrvatskoj.

Na svakoj od 13 radionica koje su organizirane u sklopu festivala sudjelovalo je i po 70 ljudi, što je, ističu organizatori, velika brojka kada je riječ o takvoj vrsti predstavljanja vinske kulture.

Također, gala večera na ladanjskom imanju Principovac bila je pun pogodak, a poznati hrvatski chef Tom Gretić tom je prigodom napravio potpunu rekonstrukciju slavonske kuhinje kombinirajući, primjerice, smuđ i kulen, marelicu i gorgonzolu, breskvu i guščju jetru, što je iznenadilo i oduševilo goste. Inače, u dva festivalska dana u Iloku se kušalo više od 150 različitih traminaca, izlagalo je 70-ak vinarija, među kojima su i vinarije svjetskog glasa, poput vinarije Domaine Weinbachih iz francuske pokrajine Alsace, čime su se, festivalom, i povezale dvije regije koje su i ponajbolji reprezenti kvalitete traminca u svijetu, Alsace i Ilok.

Svoja su vina predstavile i vinarije iz talijanske top-destinacije za traminac, pokrajine Alto-Adige, kao i vinarije iz Slovenije, gdje već deset godina postoji Salon traminca i iskustvo pjenušavih vina od sorte traminac.

Jedan od vrhunaca događanja bilo je i gostovanje Ivana Barbića, jedinog master of wine s hrvatskom putovnicom, čime se našao u probranom društvu od samo 350 vinskih uglednika iz 25 zemalja u svijetu koji se mogu time pohvaliti. Zanimljivo je da je, iako potječe iz Tramina u talijanskom Južnom Tirolu, ovo vino do Londona i kraljevskog dvora stiglo zaobilaznim putem upravo preko Iloka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno