7 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Prvi hrvatski Muzej pčelarstva u Šiškovcima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U Šiškovcima je otvoren prvi Muzej pčelarstva u Hrvatskoj istovremeno prvi takve vrste u ovome dijelu Europe.

Foto: Pčelarstvo Knežević/FB

Hvalevrijedan projekt autorski potpisuje obitelj Knežević, dugogodišnji pčelari koji su za med i pčelinje proizvode iz vlastite manufakture ovjenčani brojnim nagradama i priznanjima. Otvorenje muzeja za njih je bio logičan slijed, a sve kako bi zainteresirane upoznali s eksponatima i tehnološkim tijekom proizvodnje meda i srodnih proizvoda. Pčelarstvo Knežević, s tradicijom proizvodnje od 1974. godine, u njemu čuva 450 eksponata od kojih su neki stari i do 150 godina. Dio predmeta su naslijedili, a dio su im darovali prijatelji.

„Ostvario nam se san o kojem sanjamo više od dvadeset godina. Životna želja bila mi je zaokružiti naše pčelarstvo i sačuvati tradiciju od zaborava i uništavanja,” priča Ivan Knežević koji svoje proizvode godinama nudi na vinkovačkoj tržnici.

Na policama i u vitrinama novoga muzeja smjestio je stare košnice, dimilice, bačve, a na izloženoj vrcaljki učio se pčelariti.

„Par me puta ručka po glavi lupala, toliko sam bio mali, ali sam uporno vrtio. Uvijek kad ju vidim sjetim se bolova po glavi,” komentira Ivan igru koja ga je odredila dalje za život.

Kako doznajemo, tradicija pčelarstva u obitelji dulja je od stoljeća, no prvi se ozbiljnije počeo baviti Adam Knežević, Ivanov otac, a do tada, kažu, proizvodilo se za osobne potrebe. I kada je bilo najteže, uzdao se u sveca zaštitnika. Legenda kaže kada je sv. Ambrozije umro, roj pčela preletio je iznad njegovog lijesa, a upravo je Adam posvjedočio itekako plodonosnu molitvu.


„Kad su mi pomrle sve i od 21 košnice ostala jedna, tad su mi rekli da to nije za mene,” kaže ovaj vrijedni pčelar koji se nije prepustio malodušnosti ni kada je bilo najteže, a čije gospodarstvo danas broji 700 košnica s godišnjim prosjekom proizvodnje 20 tona prvoklasnog meda vrhunske kvalitete.

Nije ni slutio kako će brzo sve prerasti okvire obiteljske proizvodnje. Sve svoje znanje i vještine stvaranja meda i tajne zanata nesebično prenosi na mlađe naraštaje.

Ovaj posao Kneževići rade s velikom ljubavlju i u njega su trenutačno uključene četiri generacije. Adam nije mogao skriti ponos i zadovoljstvo, no ipak priznaje kako su mu ponekad osjećaji podijeljeni.

Foto: Pčelarstvo Knežević

 

Foto: Pčelarstvo Knežević

„Nekada mi je žao jer je to ogroman posao, a s druge strane sam sretan što nisu negdje u Irskoj. Ovako su svi na okupu i blizu,” kaže osamdesetogodišnji pater familias. Najveća radost su mu praunuci, od kojih Arijan ne skriva svoja prva saznanja od starijih pa poručuje, pčele su opasne, lijepe i bockaju.

Foto: Pčelarstvo Knežević/FB

Struka ističe kako je novootvoreni muzej festival tradicije koji nas vraća u samu povijest pčelarstva podsjećajući iz dana u dan kako se bez pčela velike stvari neće dogoditi. Najnovija turistička atrakcija, smještena u samom središtu Šiškovaca, tik uz crkvu svete Ane, nudi povratak u prošlost. Različiti predmeti pričaju priču možda i najvažnijeg zanata na zemlji, a među njima je mjesto našla i jedna stara drvena vrcaljka iz 1910.god., najstarija u obitelji. To je, naime, samo dio bogate zbirke koju će putnici namjernici upoznati, no i štošta korisnog naučiti o najradišnijoj prirodnoj proizvodnji koju potpisuju pčele. Domaćini, svrstani u najnagrađivanije pčelare ovog dijela Europe, rado će svakoga posjetitelja upoznati s eksponatima, a ključ uspjeha ne može biti jednostavniji. „Najvažnija je ljubav, u svemu jednako pa tako i u radu s pčelama,” poručuju Kneževići u društvu najmlađih nasljednika Juraja, Ivana i Arijana koji s tom istom ljubavlju, sigurni smo, nastavljaju obiteljsku tradiciju.

Foto: Pčelarstvo Knežević/FB

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno