U Vinkovcima je danas postavljen prvi paketomat kod glavne pošte u središtu grada. Za dan dva će biti priveden svrsi pa je za očekivati kako će nakon testne faze, od petka biti na raspolaganju građanima.

U tijeku su još uvijek pregovori za nekoliko alternativnih lokacija koje su frekventne, imaju osiguran pristup i parkiralište za nesmetano preuzimanje pošiljki.

Ovim je odzvonilo čekanju u redovima za prijem i slanje poštanskih paketa, a u skladu s porukom Pošta 21. stoljeća, bit će dostupni od 0 do 24 sata, sedam dana u tjednu, bez gužvi.

Ako vas poštar ne nađe na vašoj adresi, ostavit će vam ceduljicu, a vi ćete svoj paket sa šifrom pristupa u bilo koje vrijeme moći preuzeti na paketomatu. Jednako tako, paket koji ste pripremili za slanje ostavit ćete na istom mjestu, a u sklopu usluge Paket24 poštari će ga preuzeti i isporučiti na zadanu adresu.

Dimenzije pretinaca definirane su za četiri standardne veličine paketa. Paketomanija je za početak planirana u dva grada Vukovarsko-srijemske županije, Vinkovcima i Vukovaru.

Na uvođenje paketomata, u HP-u kažu da su se odlučili vođeni potrebama tržišta te trendovima iz europskih zemalja. Sve veći utjecaj internetske trgovine posljednjih godina te rast tog tržišta koji je u Hrvatskoj na razini od 12% godišnje, otvaraju kontinuiranu potrebu za poboljšanjem korisničkih iskustava i onime što se u kurirskoj dostavi naziva „last mile“, pojašnjavaju. Procjene govore da se u vrijeme pandemije koronavirusa korištenje e-trgovine povećalo za više od 50 posto.

I u danima prije pandemije svijet je već bio u velikoj mjeri okrenut internetskoj kupnji, ističu u HP-u, a problemi s dostavom bili su dio folklora – naručimo pošiljku na kućnu adresu, a zapravo smo na poslu u vremenu dostave pa nađemo obavijest i idemo do poštanskog ureda. U poštanskom uredu dočekaju nas red i gužva. Gubimo vrijeme i pitamo se po deseti put zašto nismo po određeni artikl ipak skoknuli do specijalizirane trgovine nego sad tu čekamo.

Komoditet kupnje od kuće naša je sadašnjost i još izvjesnija budućnost. U tom smjeru u pripremi je i korisnički portal preko kojeg će građani upravljati svojim pošiljkama i imati kontrolu nad njima u realnom vremenu.