Danas je u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemske održana konferenciju za medije na kojoj su prezentirani rezultati rada Odjela kriminaliteta droga u proteklih mjesec dana Da navedemo neke: u kriminalističkom istraživanju okončanom krajem rujna uhićene su četiri osobe koje su u svom vlasništvu imale pušku, 2 pištolja, samostrijel, 400 grama eksploziva TNT-a te razne vrste streljiva, kao i 50 grama droge tipa marihuane, a kod njihovog 47-godišnjeg suradnika iz Gradišta pronađeno je 150 biljaka marihuane u obradivom polju kukuruza. Protekli vikend su kod 22-godišnjeg Vukovarca pronađena dva paketa s ukupno 280 grama amfetamina. Također je u domu osumnjičenog pronađeno oko 15 grama marihuane, 0.1 gram amfetamina te precizna digitalna vaga s tragovima praškaste materije. Naposljetku, u nedavnoj prometnoj akciji kod četvorice mlađih punoljetnika pronađen je paketić od 1.5 grama amfetamina. Naglasak je stavljen na pojačanoj zaplijeni opojnih sredstava kod mlađih osoba, maloljetnika i mlađih punoljetnika između 16 i 21 godine života.

“Uočili smo da je došlo do povećane konzumacije i uhićenja kod mlađih osoba. Školarci su definitivno jedna ranjiva skupina i ovim putem upozoravamo roditelje da kontroliraju svoju djecu s obzirom na laku dostupnost droga putem interneta”, istaknuo je na konferenciji voditelj Odjela kriminaliteta droga PU Vukovarsko-srijemske, Krešimir Hunjet

Na konferenciji je predstavljen novi projekt prometne policije vrijedan 10.000 kn osiguranih iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH. Riječ je o mirisima za osobna vozila na kojima se nalazi motiv prekršaja koji dovodi do smrtnog stradavanja. Podjelom istih namjerava se policijske službenike približiti građanima i doprinijeti većoj sigurnosti na cestama.

Naime, 60% prometnih nesreća u PU VSŽ se dogodila na 5 kilometara od kuće stradale osobe, a 33% sudionika nesreća bilo je pod utjecajem alkohola.

Brzina i alkohol i dalje su nositelji smrtnih posljedica u prometnim nesrećama. Postupanja prema alkoholu u organizmu podignuta su za 10% više kazne, dok je za brzinu povećano na 25%. Među motivima se nalaze korištenje mobitela tijekom vožnje i vezanje pojasa.