24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Puštena u rad Plinska stanica Cerić u Starim Jankovcima

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Danas je veliki dan za Republiku Hrvatsku, Vukovarsko-srijemsku županiju i jedinice lokalne samouprave jer je između Starih Jankovaca i Petrovaca u rad puštena Plinska stanica Cerić koja će dnevno proizvoditi od 200.000 do 250.000 m³ prirodnog plina. Novoizgrađenu plinsku stanicu eksploatacijskih polja ugljikovodika otvorili su predstavnik Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. Jeff Davies i ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

Riječ je o prvoj eksploataciji ugljikovodika temeljem Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika kojim se udio države u cijelom procesu proizvodnje ugljikovodika, a u konačnici i zarade znatno povećava nego što je to bilo dosad. Direktor Vermilion društva Jeff Davies prilikom puštanja u rad nove Plinske stanice Cerić poručio je kako svijet treba energiju u svim njenim oblicima, a prirodni plin je čisti izvor energije.

„Ovo je jako važno za osiguravanje energetske sigurnosti, značajno će povećati proizvodnju hrvatskog domaćeg prirodnog plina i nama je izuzetna čast što smo dio ovoga i što na neki način možemo dio svega vratiti lokalnoj zajednici i mjestima na kojima radimo”, dodao je Jeff Davies iz Vermiliona.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministar gospodarstva Ante Šušnjar posebno je istaknuo kako je u ovom projektu Vlada RH putem ministarstva i Agencije za ugljikovodike bila uključena u sve aktivnosti na istražnim poljima Vermiliona te da je pružena podrška prilikom ishođenja svih dozvola koje su bile potrebne. „Uključenost i posvećenost RH privlačenju novih investitora rezultirala je i novim ugovorom o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika i ovo je jedna od investicija stranih investitora koje dugo godina nisu bile realizirane na području Hrvatske koja je bogata prirodnim resursima i naš je cilj osigurati da ti resursi budu iskorišteni na način koji je održiv, pravedan i maksimalno koristan za građane”, rekao je ministar Šušnjar.

Puštanjem u rad cerićke plinske stanice ukupna dnevna proizvodnja plina predstavlja oko 13% dnevne proizvodnje plina u RH.

„Skorim priključenjem eksploatacijskog polja Berak proizvodnja s tih dvaju polja doseći će količine u rasponu od 400.000 do 500.000 m³ proizvedenog plina što je 25% ukupne proizvodnje plina u Hrvatskoj”, dodaje resorni ministar.

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan naglašava kako će država osim naknade za pridobivanje imati i niz administrativnih naknada i za površinu eksploatacijskih prostora i površinu istražnog prostora.

„Isto tako prisutni su bonusi po pitanju proizvodnje, a država sudjeluje u cijelom procesu ugljikovodika, dakle u onom trenutku kada Vermilion kroz plin vrati svoje ulaganje, ostatak se dijeli između Vermiliona i RH u skladu s elementima ugovora”, rekao je Marijan Krpan.

Općina Stari Jankovci već ima iskustva s crpljenjem mineralnih sirovina odnosno naftnih polja Đeletovci koje se nalaze na području Općine. Sukladno vladinoj uredbi o naknadi za eksploataciju i ispitivanje sirovina očekuju, prema riječima načelnika Općine Stari Jankovci Dragana Sudarevića, prihode kao lokalna jedinica samouprave. „Dok ne krene eksploatacija teško je reći koliko će biti godišnji očekivani prihod, ali nadam se kako će to biti sedmeroznamenkasta cifra. Ali rekli smo kako se sve dijeli na Republiku Hrvatsku, Vukovarsko-srijemsku županiju i jedinice lokalne samouprave; Grad Vinkovce, Općine Stari Jankovci, Nuštar, Bogdanovci i Tompojevci, stoga kad su u pitanju neke konkretne cifre, morat ćemo se malo strpiti. Ali to su naši resursi i naša bogatstva i nadamo se da će prirodni plin ostati u hrvatskom sustavu”, poručio je načelnik Sudarević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno