24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Rade Šerbedžija: Raduje me koncert u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci u nedjelju, 22. svibnja, koncert pod nazivom „Ne okreći se sine” održat će Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor. Ususret nastupu u gradu u kojemu je Šerbedžija proveo djetinjstvo i ranu mladost i na pozornici na kojoj je zakoračio u svijet glume, razgovarali smo s ovim istaknutim umjetnikom: glumcem, redateljem, producentom, piscem i glazbenikom.

Tijekom dugogodišnjeg rada Rade Šerbedžija okitio se gotovo svim nagradama koji glumac može poželjeti, od Zlatne arene, Nagrade hrvatskog glumišta, preko Nagrade Orlando do državne Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, pa čak i nagrade Mary Pickford za sveukupni doprinos u svjetskom filmu. Danas o nagradama kaže:

Još dok sam bio mlad glumac i kada su me nagrade za moj umjetnički rad počele sustizati sa svih strana, sjećam se jedne Krležine rečenice koju mi je povodom nagrada rekao u njegovom stanu podno Tuškanca u koji sam često bio pozivan da, u neke nezaboravne večeri, slušam njegove lijepe i pametne priče koje mi je pričao. Tako pamtim i ovu njegovu misao o nagradama. „Mladi moj prijatelju, sve nagrade koje čovjek dobiva za svoj umjetnički ili bilo kakav drugi kreativni posao, treba primiti čistim srcem i primjereno im se radovati, ali isto tako treba ih čim prije zaboraviti“.

Dugogodišnju filmsku karijeru obilježio je i rad sa svjetskim filmskim velikanima, suradnja s redateljima kao što su Guy Ritchie, Clint Eastwood i Stanley Kubrick te brojnim slavnim glumcima.

Svi ti veliki režiseri imali su u sebi neku jednostavnost i mudrost. I od svakoga sam nešto učio. S mnogima postao prijatelj i to lijepo prijateljstvo održavam i danas. Radio sam i s najpoznatijim glumačkim imenima na svijetu. Vanessa Redgrave, Tom Crouse, Michael Cain, Glen Close, Angelina Jolie, John Torturo, Brad Pitt, Charlise Terron, Rosamund Pike… i mnogo drugih. I svi su oni dragi i jednostavni ljudi. Izgleda da je pravilo da su najbolji umjetnici ujedno i najskromniji i najjednostavniji”, ističe Šerbedžija.

U glazbenom dijelu bogate umjetničke biografije, između ostaloga, surađivao je s Liviom Morosinom, a rezultat je zanimljiv album „Orihi Orihi”.

To je jedan sjajan album na kojemu su uglavnom Livijove pjesme i pjesme i obrade Daria Marušića i nekoliko mojih pjesama. To je zapravo neki etno rock i ja sam zaista uživao u tim istarskim temama i muzici. Ali već duže vrijeme ih ne pjevam jer se Livijev orkestar bio raspao, a ja sam već dugo u suradnji s mojim muzičarima iz Zapadnog Kolodvora. Ipak, ovo ljeto ćemo na Brijunima imati koncert nekih istarskih bendova, među kojima će biti i novi Morosinov bend pa ćemo onda otpjevati neke od pjesama s albuma „Orihi Orihi”, kaže naš sugovornik.

U Vinkovcima, pak, Rade Šerbedžija u pratnji Zapadnog kolodvora predstavit će se koncertom pod nazivom „Ne okreći se sine”. Ime je to zadnjega albuma čiji je CD izašao 2020. godine, a u veljači ove godine objavljen je i na vinilu.

Imali smo već dosta koncerata po Hrvatskoj s pjesmama s našeg zadnjeg albuma „Ne okreći se sine”, a sada pjevamo tri dana za redom u Slavoniji, 22. u Vinkovcima, 23. u Osijeku i 24. u Slavonskom Brodu, tako da možemo reći da je to naša mala Slavonska turneja. Drago mi je naročito što ćemo imati koncert u Vinkovcima, koji je zbog korone i još nekih čudnih virusa bio otkazan i ja sam obećao Vinkovčanima da ću održati taj koncert čim se stvore povoljne prilike za to. Drago mi je i da sam na tome filmskom vinkovačkom festivalu, koji je naknadno održan „on line“, dobio glavnu glumačku nagradu, koju će mi organizatori Filmskog festivala glumca dodijeliti negdje u Vinkovcima, recimo u Kunjevcima ili u parku ispred moje Gimnazije”, ističe Šerbedžija.

Na albumu „Ne okreći se sine” gostovala su ugledna domaća glazbena imena, Darko Rundek, Damir Urban, Gabi Novak, Matija Dedić, Husein Hasanefendić Hus. Kao nešto osobno vrlo drago i važno s toga albuma izdvaja pjesmu Damira Urbana „ Govorila je tako tiho, tiho, tiho”.  „Teška pjesma, koju je trebalo otpjevati točno, tako da moj, inače strogi prijatelj Urban,bude zadovoljan”, kaže Šerbedžija.

U glazbenom dijelu karijere Šerbedžija je i dobitnik Porina 2015. godine za najbolji album zabavne glazbe (Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor: Vrijeme je, draga, vrijeme je), a za glazbeni dio svoga umjetničkog djelovanja kaže:

Već sam više puta objasnio i pisao o tome da je muzika moj hobi i svijet u koji me je uveo Arsen Dedić. Išao sam, kao mlad glumac, godinama s njim na koncerte, govorio njegovu poeziju i pjevao s njim njegove pjesme. Od njega sam, kao uostalom i mnogi jugoslavenski kantautori naučio sve. Iako pišem svoje pjesme, ipak se uvijek vraćam Arsenovim veličanstvenim pjesmama i kao da osjećam to kao svoju dužnost da podsjećam ljude na toga našega genijalnog pjesnika i umjetnika. Osim toga, moji koncerti, uz ljetno bavljenjem kazalištem na Brijunima, su jedini način da zadržim punu interakciju sa svojom kazališnom publikom, koju sam odavno bio izgubio…”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno