Kontaktirajte nas

Aktualno

Radne bilježnice stigle u vinkovačke knjižare

Objavljeno

-

Od prošlog tjedna u vinkovačke knjižare stižu radne bilježnice za osnovnoškolce koje su roditelji upisivali u srpnju nakon preuzimanja vaučera kojima Grad Vinkovci sufinancira dodatne materijale za osnovnoškolce.

Među prvima, svake godine, već uhodani posao odrađuju djelatnici knjižare Kult koji, uz prethodni telefonski dogovor, zbog epidemioloških mjera, pozivaju roditelje na preuzimanje u dogovoreni termin. Upravo iz navedenog razloga gužvi nema, a kako je počelo na vrijeme, očekuju da će do idućeg vikenda i početka školske godine najveći dio posla biti završen.

Ovisno o obveznom popisu, koji su vinkovačke osnovne škole objavile na svojim web stranicama, roditelje dočekuju već upakirani kompleti za koje je uglavnom dostatno raspoloživih petsto kuna protuvrijednosti vaučera.

Za dodatni pribor, nekolicini je potrebno još nešto nadoplate, no složni su kako je ipak najvažnije da svi materijali stignu na vrijeme kako bi prvi dan škole učeničke torbe bile spremne. Dokupljuju se uglavnom bilježnice, omoti, pernice, geometrijski i ostali pribor čije se zalihe obnavljaju u ovo vrijeme godine, ali i školske torbe. Većina knjižara odlučila je nagraditi vjernost kupaca dodatnim darom u obliku majice za nastavu Tjelesne kulture, kalkulatora ili pribora.

Prvašićima i učenicima prvih razreda srednje škole, Grad će subvencionirati nabavku radnih materijala odnosno udžbenika isplatom 1.000 kuna jednokratne novčane naknade, a taj postupak bit će proveden s početkom nove školske godine s isplatom izravno na bankovni račun roditelja čime će olakšati prve školske ili srednjoškolske dane.

Uz besplatne udžbenike koje školarci zadužuju prvi dan nastave, roditelji pozdravljaju već uvriježenu gradsku praksu vaučera koji, posebice u obiteljima s više djece, jako dobro dođu s obzirom na troškove opremanja pred početak nove školske godine. Podsjetimo, od odjeće, obuće, preobuke, niz je dodatnih potreba koje idu u rubriku kako premostiti još jednu izazovnu jesen svog školarca.

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    39 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    69 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    59 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Najčitanije