25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Rast troškova proljetne sjetve gotovo udvostručen u odnosu na prethodnu godinu

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Situacija u sektoru ratarstva i stočarstva alarmantna je jer su drastični skokovi cijena plina uzrokovali obustavljanje ili smanjenje proizvodnje većine europskih tvornica mineralnih gnojiva u zadnjem tromjesečju prošle godine. To je rezultiralo dodatnim poskupljenjima i limitiranim količinama svih mineralnih gnojiva za proljetnu sezonu prihrane i sjetve, izvijestili su iz Hrvatske poljoprivredne komore nakon sudjelovanja na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu.

Drastično je poskupljela proizvodnja, a trenutne grube procjene pokazuju kako je rast troškova proljetne sjetve gotovo udvostručen u odnosu na prethodnu godinu. Argumentiraju to, između ostalog i rastom cijena od 300 posto dušičnih gnojiva dok su miješana gnojiva išla gore za 250 posto.

„Urea je primjerice koštala 220 kuna, a sada se već kreće oko 900 kuna. Cijene sjemena su se kretale od 500 do 1.000 kuna, a sada su na razini od 1.000 do 1.500 kuna ako se govori o sjemenu prihvatljive kvalitete primjerice za šećernu repu. Zaštitna sredstva, herbicidi, fungicidi rasli su do 20 posto, plavi dizel za 100 posto, zakup privatnog zemljišta povećan je više od 50 posto, dok su cijene dijelova za strojeve i servis vozila porasli za 100 posto”, naveli su iz HPK.

Gospodarski.hr: D. Pleša

Upozoravaju i na visoku cijenu sušenja žitarica s obzirom na to da je većina skladišta ovisna o energiji iz plina.

“Takav rast cijena žitarica izravno se reflektira na cijene stočne hrane i cjelokupnu stočarsku proizvodnju”, ističu su iz Komore.

Ponovili su, prenosi HRT, i kako su na najvećem udaru mljekarski i stočarski sektor te naglasili kako sadašnja otkupna cijena mlijeka nikako nije motivirajuću za nastavak proizvodnje. Stoga drže kako je potrebno poduzeti sve da se mljekarski sektor ne uruši. Predlažu i zamrzavanje cijene plavog dizela za vrijeme proljetne sjetve, pronalaženje sredstva u proračunu koja bi mogla ublažiti situaciju, omogućavanje sijanja vlastitog poljoprivrednog sjemena s obzirom na poskupljenja jer zbog obveza korištenja certificiranog sjemena primjerice genetski nemodificirane soje proizvođači imaju trošak veći od 700 kuna po hektaru u odnosu na prethodne godine.

Naglašavaju kako će se situacija u Ukrajini sigurno odraziti na globalno tržište sirovina i hrane zbog čega je važno već sada donositi odluke koje će utjecati na stabilnost tržišta poljoprivrede i hrane u Hrvatskoj. U tom smislu mišljenja su da poljoprivredu treba staviti pod okrilje nacionalne sigurnosti kako bi se na vrijeme osigurale zalihe u slučaju sukoba širih razmjera.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno