Jučer je Zagreb i sjeverni dio Hrvatske poharalo snažno nevrijeme, praćeno olujnim vjetrovima i jakom kišom. Prognoza nije bolja niti danas pa bi tako, prema svim najavama, u popodnevnim i večernjim satima vrh vodenog vala Une trebao stići do Hrvatske Kostajnice. U tom su mjestu cijelu noć trajali radovi na izgradnji kilometar duge box barijere koja bi trebala zaštiti najugroženije dijelove grada. Danas i sutra očekuje se još 50 do 100 mm kiše u kontinentalnim dijelovima Hrvatske plus puno kiše u Bosni i Hercegovini što će dalje utjecati na rast vodostaja Une.

Od 22 sata su u Hrvatskoj Kostajnici na snazi izvanredne mjere obrane od poplave dok vodostaj i dalje raste oko 5 centimetra po satu. Voda u tom mjestu već treći dan nije za piće, a opskrba stanovnika pruža se cisternama.

Na području Sisačko–moslavačke županije jučer je proglešeno izvanredno stanje obrane od poplava i na rijeci Sunji, koja se izlila i poplavila poljoprivredna zemljišta i došla do nekoliko desetaka objekata. Srećom, od sinoć je vodostaj Sunje opao za 15 cm te se voda počela povlačiti. Obilne kiše jučer su stigle i na naše područje, a njihov prestanak očekuje se tek od četvrtka.

Iz Državnog hidrometeorološkg zavoda objašnjavaju da je ovakvo vrijeme posljedica snažne ciklone sa sjedištem iznad južne Italije i jake anticiklone nad sjeverozapadnom Europom. Naime između ta dva sustava nastale su velike razlike u tlaku zraka, uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera.

Ono što ipak najviše zabrinjava je podatak da su u naglom porastu i vodostaji lijevih pritoka Save, odnosno Ilove, Lonje, Česme i Orljave, pa su sve službe na dodatnom oprezu. Svi se, naime, još dobro sjećamo 2014. godine i katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini.